Antal, Antónia

Isten éltesse Sir Simon Rattle-t!

2015.01.19. 11:09

Programkereső

A mai napon ünnepli 60. születésnapját Sir Simon Rattle, napjaink egyik vezető brit karmestere. MAGAZIN

Rattle Liverpoolban született, zenei tanulmányait is itt kezdte: zongorázni és hegedülni tanult. Tizenegy évesen már a helyi filharmonikusok soraiban ült az ütőhangszerek mögött, négy évvel később szimfonikus zenekart alapított, amelyet maga dirigált. A londoni Royal Academy of Music karmester szakán tizenkilenc évesen fejezte be tanulmányait, ugyanabban az évben első díjat nyert egy nemzetközi karmesterversenyen. Két évig a bournemouth-i szimfonikusokkal dolgozott, 1977-ben dirigált először operát a glyndebourne-i fesztiválon. Ugyanettől az évtől a világ számos operaházában is pulpitusra állt, ezzel párhuzamosan vezető amerikai zenekarokat is vezényelt, 1981-ben lett a Los Angelesi Filharmonikusok vezető karmestere, s 1994-ig maradt az együttessel. Nemzetközi hírnevét a Birminghami Szimfonikus Zenekarral alapozta meg, akiknek 1980-ban vezető karmestere, tíz évvel később zeneigazgatója lett, együttműködésük 1998-ig tartott. A dirigens egyik nagy sikerét a Millennium felé címet viselő, 20. századi zenét bemutató hangversenysorozatával érte el. Közben 1992-ben a Felvilágosodás Korának Zenekara vezető vendégkarmestere lett (a zenekar élén több alkalommal, legutóbb két éve vezényelt Budapesten), s ugyanekkor a birminghami kortárs zenei csoport művészeti tanácsadójának is felkérték.

Sir Simon Rattle
Sir Simon Rattle

A Berlini Filharmonikusok élén 1987-ben dirigált először, Mahler VII. szimfóniáját, a zenekarnak 2002-ben lett zeneigazgatója - ennek értéhez tudni kell, hogy a berlini az egyetlen jelentős klasszikus zenei együttes a világon, amelynek tagjai maguk választanak vezetőt. Rattle-t tisztségében 2008-ban újraválasztották, funkcióját 2018-ig tölti be. Vezető karmesteri posztján olyan elődöket követ, mint Wilhelm Furtwängler, Herbert von Karajan és Claudio Abbado. Az újdonságok iránt rendkívül érzékeny brit karmester szívügye a fiatalok zenei nevelése, egyik legfőbb törekvése, hogy minél szélesebb közönséghez jusson el a muzsika. Ennek eszköze a Berlini Filharmonikusok digitális koncertterme az interneten, ahol a zenekar koncertjei (viszonylag alacsony áron) számítógépen, táblagépen és mobiltelefonon is követhetők, korábbi előadásaik visszahallgathatók. Rattle a zenekarral 2010-ben újabb úttörő vállalkozásba kezdett - az őszi szezon nyitóelőadását Németországban 33, világszerte 60 moziban vetítették, a koncert szabadtéri kivetítőkön is látható volt Hamburgban és Kölnben, illetve a publikum nyomon követhette az interneten is.

Sir Simon Rattle
Sir Simon Rattle

Rattle vendégkarmesterként a világ összes jelentős zenekarát vezényelte. Az EMI lemeztársasággal exkluzív szerződésben álló művész eddig több mint hetven felvételt készített, a Berlini Filharmonikusokkal elsőként Liszt Ferenc Faust szimfóniáját és Mahler X. szimfóniáját rögzítette. Számos lemeze részesült rangos nemzetközi elismerésben, így a francia Grand Prix-, a német Echo-, az angol Gramophone- és az amerikai Grammy-díj kitüntetettje. Rattle több felvételén a zene korabeli hangszereken szólal meg, de szenvedélye inkább a 19-20. század muzsikája és a kortárs zene. A Herbert von Karajan által 1967-ben alapított Salzburgi Húsvéti Fesztiválnak, amelynek 2003 óta volt művészeti vezetője, 2011-ben mondott búcsút, mert sem a művészi, sem az anyagi lehetőségekkel nem volt elégedett. Az általa alapított baden-baden-i húsvéti fesztivál 2013-ban Mozart A varázsfuvola című operájával nyitott. Rattle 2012-ben a londoni nyári olimpiai játékok megnyitójának egyik közreműködője volt, Vangelis Tűzszekerek című filmzenéjét vezényelte a londoni szimfonikusok élén.

A brit karmestert 2010-ben a francia Becsületrenddel, 2012-ben művészeti Wolf-díjjal tüntették ki. 1987-ben megkapta a Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozatát (CBE), 1994-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, 2014 elején pedig felvették a királyi érdemrend (Order of Merit) tagjai közé. 2007 óta zenekarával a UNICEF jószolgálati nagykövete, ők az első művészeti együttes, amelyet az ENSZ szakosított szervezete e szerepre felkért. Rattle rendszeresen fellép Budapesten, legutóbb tavaly novemberben a Berlini Filharmonikusokkal járt a Művészetek Palotájában, Beethoven IX. szimfóniáját és Kurtág György Grabstein für Stephan című "miniszimfóniáját" dirigálta. Látogatása alkalmából igazi különlegességként zenekari próbát tartott a zuglói Szent István Király Zeneiskola legkisebbjeiből álló Tücsökzenekarnak és a gimnazista korúak fúvószenekarának.

Sir Simon Rattle
Sir Simon Rattle

Magánéletéről ismert, hogy első feleségétől, Elise Ross amerikai szoprántól két fia született, második felesége egy amerikai írónő volt. Harmadik feleségével, Magdalena Kozená cseh mezzoszopránnal három kisgyermeket nevelnek.