Zelma, Rajmund

Baráti Kristóf lábai előtt az amerikai főváros

2015.01.20. 12:42

Programkereső

A The Washington Post lebilincselőnek, rendkívülinek és erőteljesnek nevezte Baráti Kristóf a The Phillips Collection hangversenytermében adott szólóhegedű-koncertjét.

A lap online kiadásában január 19-én este megjelent kritikájában Stephen Brookes arról írt, hogy egy 90 perces szólóhegedű-előadás "bármely hegedűs számára a kötéltánchoz" fogható feladat, mert nemcsak "a koncert dallamának, harmóniájának és ritmusának súlyát kell egyedül elbírnia", hanem annyira "lenyűgözően kell játszania, hogy elenyésszenek a szólóforma korlátai". A szerző szerint ez nagyszerűen sikerült a magyar virtuóznak.

Baráti Kristóf
Baráti Kristóf

Brookes jellemzése szerint Baráti "jóformán mozdulatlanul", a világot kizárva, lehunyt szemmel merült el a szonátákban, a zene pedig, a művész "showmanséget" nélkülöző félrehúzódásának köszönhetően "váratlan erővel" tört elő a két Eugene Ysaÿe-műből, amelyeket "rendkívüli intenzitással" és majdnem zenekari terjedelmű hangzással szólaltatott meg. Az Ysaÿe-darabok "megkapó" interpretálását követte a hangverseny "súlypontja", Bach II. d-moll partitája. A szerző szerint Baráti "mesterien" adta elő a "talán a legnagyszerűbb szólóhegedűre írt művet".Bartók Szólószonátáját "Baráti olyan éleslátással és értéssel játszotta, hogy a közönség hosszas álló ovációban tört ki, visszahozva őt egy ráadásra, Paganini Capriccio No. 1 című darabjának előadására" - méltatta Brookes a magyar muzsikust. 

Baráti Kristóf elmondta, hogy Washington észak-amerikai koncertkörútjának negyedik állomása volt. Előzőleg, január 13-án a West Palm Beach-i Kravis Centerben, január 15-én Torontóban, január 16-án a bostoni Harvard Musical Association koncerttermében lépett fel. Január 20-án, kedden Harrisburgben, 21-én, szerdán pedig a New York-i Carnegie Hallban ad koncertet. Baráti Kristóf elárulta, hogy óriási lehetőségnek tekinti, és izgatottan várja a Carnegie Hall-beli fellépést, de "ugyanazzal a hozzáállással, alázattal" készül a koncertre, mintha bárhol máshol játszana a világon. A www.bachtrack.com összeállítása szerint 2014-ben Baráti Kristóf volt a világ legkeresettebb hegedűművésze. A magyar virtuóz tíz esztendeje a Chicagói Stradivari Alapítvány Stradivari-hegedűjén játszik, amely 1703-ban készült.