Eleonóra

Kofler a Nemzeti Filharmonikusokkal fuvolázik

2015.01.22. 11:44

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) az idei év első budapesti koncertjeként Michael Martin Kofler fuvolaművésszel, Hamar Zsolt vezényletével lépnek fel január 28-án a Művészetek Palotájában; a koncertet másnap Szombathelyen, a Bartók-teremben is megismétlik.

Az 1966-ban született Michael Martin Kofler huszonegy éves kora óta a Müncheni Filharmonikusok szólófuvolistája, és alig huszonhárom esztendős volt, amikor tanítani is kezdett: azóta a patinás salzburgi Mozarteum professzora. Az osztrák muzsikus a két hangversenyen a francia Jacques Ibert által 1934-ben komponált fuvolaversenyt, a hangszer irodalmának egyik legnépszerűbb, egyben legnehezebb versenyművét játssza a zenekarral.

Michael Martin Kofler
Michael Martin Kofler

A versenymű előtt Mendelssohn Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékához írt kísérőzenéjének részletei hangzanak el, zárásképpen pedig Schubert IX. (Nagy) C-dúr szimfóniája csendül fel a Nemzeti Filharmonikusok előadásában. Az együttest Hamar Zsolt, a wiesbadeni Hessisches Staatstheater főzeneigazgatója dirigálja, aki szorosan kötődik az NFZ-hez, legutóbb tavaly augusztusban, Martonvásáron vezényelte a zenekart.