Mátyás

Öt dolog, amit biztosan nem tudott Stravinskyről

2015.01.22. 11:38

Programkereső

Igor Stravinsky életműve maga a XX. század. Merész újító volt, amihez akkor is tartotta magát, ha egy-egy premier hangos botrányba és pofozkodásba fulladt. Picasso, Coco Chanel és a Walt Disney is felbukkant az életében.

Az orosz zeneszerző nem volt klasszikus értelemben jóképű, és elég alacsony is volt (körülbelül 163 cm), mégis nagyon fotogénnek tartották.

Picasso is több portrét készített róla, a Pulcinella című balettjéhez pedig a festőművész tervezte a díszletet és a kosztümöket is 1920-ban. A bemutató hatalmas feltűnést keltett, egymást inspiráló, elsöprő művészbarátságuk pedig éveken át tartott.

Igor Stravinsky (Pablo Picasso, 1920)
Igor Stravinsky (Pablo Picasso, 1920)

Bár Igor Stravinsky megrögzött szoknyapecér volt, a gyerekeivel is rengeteg időt töltött. Első házassága utolsó tizennyolc éve már megosztva telt: hol súlyosan beteg feleségével, Kátyával, hol a leendő nejével, Vera de Bosset-vel töltötte az idejét.

Vera de Bosset és Igor Stravinsky (1943)
Vera de Bosset és Igor Stravinsky (1943)

Néhány hónapos fellángolás volt közte és Coco Chanel között, a románcról pedig film is készült 2009-ben Coco Chanel és Igor Stravinsky - Egy titkos szerelem története címmel. Stravinskyt a filmben a Vadászatból, a Zöld hentesekből, vagy a Hannibál-sorozatból jól ismert Mads Mikkelsen alakítja.

Stravinsky elérte, hogy a Tavaszi áldozat bekerüljön a Walt Disney harmadik egészestés filmjébe, a Fantáziába. A zene a dinoszauruszok kihalása alatt szól, amit korszakalkotónak tartanak az animáció történetében.


A Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája 2015. február 7-én Stravinsky-maratont tart, ahol délelőtt 10:30-tól este 21:00-ig élvezhetjük a 20. század egyik legmeghatározóbb zeneszerzőjének műveit.