Vince, Artúr

Az Orosz Nemzeti Zenekar Budapesten

2015.01.23. 08:31

Programkereső

A Filharmónia Magyarország szervezésében az Orosz Nemzeti Zenekar a világhírű zongoristával, karmesterrel, Mihail Pletnyovval látogat el hazánkba.

Az Orosz Nemzeti Zenekar azok közé az együttesek közé tartozik, amelyek nem lassú és kitartó munkával, hosszú évtizedek során jutottak el a legjobbak közé, hanem eleve különlegesnek tervezték őket. Oroszország első, nem állami fenntartású, hanem magántőke által finanszírozott szimfonikus zenekarát Mihail Pletnyov alapította 1990-ben. A zenekar szinte azonnal az élvonalba került. A BBC Promenád-koncertjein 1996-ban debütáltak, és koncertjeiket a világ különböző rádióállomásai is rendszeresen közvetítik.

Mihail Pletnyov
Mihail Pletnyov

Az Orosz Nemzeti Zenekar aktív nemzetközi turné menetrendet tart fenn, feltűnnek Európa szerte, Ázsiában és Amerikában is. Játékukról a Trinity Mirror így ír: "közelebb van a tökéleteshez, mint amit bárki remélhet" A Gramophone magazin már az együttes első CD-jét is így jellemezte: "egy döbbenetesen inspiráló élmény, hogy képesek emberi lények így játszani?", sőt egy Csajkovszkij felvételüket a történelem legjobbjaként tartja számon.

Alekszej Brunyi a RNO primáriusa
Alekszej Brunyi a RNO primáriusa

Az ínyencségekre fogékony zeneszerető közönség két helyszínen, kissé eltérő programmal hallgathatja meg az együttest. Műsorukon az orosz romantika remekműveit hallhatjuk, a szinte ismeretlentől a sláger-szerűen népszerűig. A hangversenyeken a magyar zenei élet briliáns tehetségű előadói működnek közre, Budapesten Baráti Kristóf, Pécsett Várdai István. Izgalmas találkozás lehet a közönségnek Alexander Konstantinovics Glazunov 1902-ben, Szentpétervárott komponált E-dúr szvitje ("A középkorból", op. 79.), hiszen a mű szinte teljesen hiányzik a magyar koncert-repertoárból. A szvit nyitányát követően Csajkovszkij - és talán az egész zeneirodalom - legnépszerűbb kompozícióiból tűzte műsorára az orosz együttes az Auer Lipótnak ajánlott, 1878-ban komponált D-dúr hegedűversenyt.

Baráti Kristóf
Baráti Kristóf

Csajkovszkij zenéje épp akkor hatol a legmélyebbre, amikor érzékien tisztává és polírozottá válik, ő azon kevés komponisták közé tartozik - Mozart és Schubert mellett - aki meg tudja éreztetni a dúr-akkordok fájdalmát és tragikumát. A budapesti koncert zárásaként a tíz évvel később született V. (e-moll) szimfóniát hallhatja majd a közönség. A hegedűverseny szólistája, a többszörös verseny győztes kiváló fiatal hegedűművész, Baráti Kristóf. A budapesti programhoz képest eltérésként Pécsett a szvit nyitányát követően Sosztakovics 1966-ban született II. gordonkaversenye hangzik fel a kiváló fiatal művész, Várdai István szólójával.