Sára, Márió

Orgonapárbaj kívánságra

2015.01.23. 09:01

Programkereső

A Müpa január 27-i Orgonapárbaján témajavaslatra is lehetősége nyílik a hallgatóságnak: a szünetben bárki bedobhatja a kosárba kedvenc zenei témáját. A két "ellenfél", Ronny Krippner és Dirk Elsemann ezzel is szeretnék hangsúlyozni, hogy a nagy múltra visszatekintő műfaj kifejezetten hangsúlyos eleme az improvizáció.

A művészek közti versengés hagyománya a régmúltban gyökerezik, ám a zenetörténet egyik leghíresebb párbajára végül nem került sor: 1717-ben a híres francia virtuóz, Louis Marchand Drezdában vendégeskedett, de az anekdota szerint inába szállt a bátorsága, hallván leendő ellenfelét, Bachot hangszerén gyakorolni. Domenico Scarlatti és Händel között azonban a meghiúsult eset előtt tíz évvel megvalósult a megmérettetés: csembalón döntetlenre sikerült a viadal, orgonán pedig a német komponista bizonyult jobbnak. A sort hosszasan folytathatnánk, sőt, a Müpában is lassan hagyománya van a nemes versengésnek: eddig Thierry Escaich és Wolfgang Seifen, Fassang László és Thierry Escaich, valamint Karosi Bálint és Sietze de Vries mérte össze az erejét.

Esseni Filharmónia
Esseni Filharmónia

A január 27-i orgonapárbaj, Ronny Krippner és Dirk Elsemann koncertje olyan nagy mestereknek állít emléket, mint Purcell, Bach, Liszt és Reger. Krippner Regensburgban és Exeterben folytatott tanulmányokat, Londonban templomi orgonista, továbbá tanít is a brit fővárosban, valamint Birminghamben - az improvizáció műfajáról DVD-t is készített. Elsemann pedig az első budapesti párbajozó, Wolfgang Seifen növendéke volt, nála sajátította el az improvizáció mesterségét. Jelenleg a Berlini Művészeti Egyetem improvizáció tanára, és a sorozatot szerkesztő Fassang László szerint "lélegzetelállítóan természetes fölénnyel" kezeli hangszerét.