Aladár, Álmos

Madárhangon szól az NFZ

2015.01.26. 12:41

Programkereső

Kocsis Zoltán és együttese különleges programjában február 5-én Budapesten, február 6-án Pécsett és február 7-én Debrecenben Brazília első számú zeneszerzőjének ritkán hallható alkotásait szólaltatja meg a nála kétszáz évvel korábban élt Bach műveivel társítva.

Heitor Villa-Lobos kilenc "brazil bachiánája" egzotikus zenekari szvitek sorozata, amelyek tételei egy Bachra utaló és egy brazil címet viselnek, zenéjükben pedig brazil zenei jellegzetességek ötvöződnek barokk formákkal, szólamszövéssel, harmóniákkal.

Aligha akad még olyan művész, aki hitelesebben tudná életre kelteni Villa-Lobos zenei világát, mint a Nemzeti Filharmonikusokkal korábban már koncertezett Jean Louis Steuerman, aki maga is brazil.

Nemzeti Filharmonikusok, vez. Kocsis Zoltán - Bartók Maraton - 2013. február 3.
Nemzeti Filharmonikusok, vez. Kocsis Zoltán - Bartók Maraton - 2013. február 3.

A zongoraművész azonban Bachot is remekül játszik, hiszen éppen egy Bach-versenyen tűnt fel, és tört be a nemzetközi élvonalba 1972-ben. A műsor másik két kuriózuma Villa-Lobos Chôros sorozatának tizedik darabja, valamint az indián mitológia madár alakú szerelemistenéről elnevezett szimfonikus költemény, az Uirapurú.