Piroska

Szimfonikus és népi

2015.01.26. 11:45

Programkereső

A Miskolci Szimfonikus Zenekar SZIM-FOLK elnevezésű koncertjén a komolyzene és a népzene izgalmas találkozásának lehetünk tanúi a Művészetek Házában február 5-én.

A 17 órakor kezdődő hangversenyen új változatát hallgathatjuk meg Huszár Lajos Concerto rustico című művének, bemutatják Juhász Endre Oboaversenyét és végül a gyimesi hangzásvilágot idézik meg Ács Gyula Gyimesi táncszvit című alkotásának ősbemutatójával. Ács Gyula miskolci születésű zeneszerző a darabban többször alkalmazza a gyimesi zene jellemző elemeit. A műben az ütőgardon csattogása a furulyák vagy a kaval zizegős dünnyögő hangja is felcsendül, és ízelítőt ad a gyimesi csángók különleges zenei kultúrájából. Az est másik különlegessége, hogy a közönség nem csupán passzív befogadója lesz a zenének, a koncert után ugyanis a nézőket egy moldvai táncházba várják a Művészetek Háza galériájára, ahol Barsi Csaba és az Agyagbanda húzza majd a talpalávalót. A koncerten a Miskolci Szimfonikus Zenekart Gál Tamás Liszt-díjas, érdemes művész vezényli.

Gál Tamás és a Miskolci Szimfonikusok (fotó Dobos Klára)
Gál Tamás és a Miskolci Szimfonikusok (fotó Dobos Klára)

A Miskolci Szimfonikus Zenekartól nem áll távol a kitekintés más zenei műfajok világába, és fontosnak tekinti a helyi művészekkel való együttműködést is. Ács Gyula miskolci születésű zeneszerző jelenleg a Miskolci Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanáraként dolgozik azon, hogy a komolyzenét és a népzenét közelebb hozza a fiatalok világához. A magyar népzenével 1984-től foglalkozik, akkor kezdett muzsikálni az Avas néptáncegyüttesnél (1984-85) majd a Kisbojtár táncegyüttesnél (1985-87) és végül a Szinvavölgyi Vasas táncegyüttesnél (1987-2005).

Gál Tamás és a Miskolci Szimfonikusok (fotó Dobos Klára)
Gál Tamás és a Miskolci Szimfonikusok (fotó Dobos Klára)

Ács Gyula február 5-én bemutatásra kerülő műve gyimesi csángó tánczene szvitszerűen egybekomponálva, mely megidézi a sajátos gyimesi csángó hangzásvilágot. A Gyimesi hágó és a Tatros völgyében élő magyarokat nevezik csángóknak pontosabban gyimesi csángóknak. Az ő nyelvük, zenéjük, táncaik különleges helyet foglalnak el a magyar kultúra színes palettáján. Különös hangzású zenéjük számunkra szokatlan, de nyelvük régies középkori hangzása, és táncuk összetettsége is kiemeli őket az erdélyi dialektusok közül.