Ágnes

Klasszikus felállású kvartett

2015.01.27. 15:17

Programkereső

Február 7-én az brit vonósnégyes-hagyomány egyik legjelentősebb formációja, az 1972-ben alakult Brodsky Quartet lép fel a Zeneakadémián.

A kétezredik koncertjén is túl járó manchesteri kvartett védjegye, hogy ha csak tehetik, állva játszanak. A ma már számos vonósegyüttes által követett szokásról így vallanak: „ha ülve játszol, túlságosan elszigetelődsz a közönségtől, és ez hamis biztonságérzetet ad. Azzal, hogy felálltunk, ugyanakkor a mozdulataink és a hangszereink is felszabadultak." S hogy miért Adolf Brodsky orosz hegedűművész nevét vette fel az alapító házaspár, Ian Belton (hegedű) és Jacqueline Thomas (cselló) mellett Daniel Rowland-del (hegedű) és Paul Cassidy-val (brácsa) felálló vonósnégyes? A Csajkovszkijjal és Elgarral is jó barátságot ápoló világjáró művész ugyanis Manchesterben telepedett le, ahol nemcsak a helyi zenei élet felvirágoztatásának szentelte magát, de vonósnégyest is alapított. A nagy előd nevét viselő új Brodsky Quartet  kísérletező kedvére jellegzetes jáétkmódjuk mellett partnereik névsora is bizonyíték, hiszen zenéltek együtt a szintén egy Manchesterből indult négyessel híressé vált Paul McCartney-val, Björkkel és Elvis Costellóval is, Sosztakovics teljes kvartettciklusát felvonultató koncertjükért pedig a londoni Kings Place rezidens zenekarává fogadta az együttest.

Brodsky Quartet
Brodsky Quartet

Zeneakadémiai hangversenyük műsorán Beethoven kései cisz-moll vonósnégyese mellett két különlegesség, Schubert töredékben maradt, több évtizeddel a szerző halála után Brahms kezdeményezésére bemutatott c-moll kvartettje, valamint Zemlinsky - barátjának és vejének,  Arnold Schönbergnek - dedikált II. vonósnégyese szerepel.