Alfréd

A "tiszta forrást" fedezi fel a Takács Kvartett és a Muzsikás

2015.01.29. 12:17

Programkereső

Két közel egyidős együttes, az 1973-ban alapított Muzsikás, és az idén negyven esztendős Takács Kvartett állítja egymás mellé Bartók Béla zenéjét és az autentikus magyar népzenét, avagy parasztzenét – utóbbit oly módon, ahogy annak idején a zeneszerző is hallhatta. A kizárólag élőben hallható produkció nagy sikerrel bejárta az Egyesült Államokat és Európát, február 12-én egyetlen koncerten hallható a Művészetek Palotájában.

A két együttes produkciója a zenével is foglalkozó neves történész, Joseph Horowitz ötlete nyomán született meg az ezredforduló idején. Horowitz úgy vélekedett, hogy egy klasszikus vonósnégyessel fuzionáló népi együttes képes legközvetlenebbül a szélesebb közönség elé tárni a 19-20. századi magyar művészi zenét, és annak népzenei forrásait. Gondolata nyomán nem mindennapi együttműködés jött létre, hiszen a Takács Kvartett már akkor a világ egyik legkeresettebb vonósnégyesének számított (ráadásul azóta csak öregbített hírnevüket éppen a Bartók-kvartettek tolmácsolásával vívták ki), a Kossuth-díjas Muzsikás pedig az autentikus magyar népzene első számú tolmácsolójának számított szerte a földkerekségen.

Muzsikás
Muzsikás

A parasztzene, amely egyik fő ihlető forrása a bartóki muzsikának, a szerző műveiben előbb közvetlen formában volt jelen, a hatás azonban a későbbiekben sokkal rejtettebbé, szinte utalásszerűvé vált. A duók, vonósnégyesek, táncfeldolgozások és az eredeti népdalok, hangszeres népzenék kapcsolata soha nem tapasztalt intenzitással jelenik meg ezen a koncerten. A két együttes produkciója óriási sikert aratott az Amerikai Egyesült Államok és Európa patinás koncerthelyszínein, többek között a Carnegie Hallban is, és most egyetlen alkalommal látható a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A híres akusztikájú auditórium ráadásul most látja először vendégül a Bachtrack oldal koncertstatisztikái alapján nemrég a világ hetedik legfoglalkoztatottabb vonósnégyesének választott Takács Kvartettet.