Aladár, Álmos

Programsorozattal emlékeznek Dobszay Lászlóra

2015.01.30. 08:00

Programkereső

A Zeneakadémia Egyházzene Tanszéke, a Magyar Egyházzenei Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Zenetudományi Intézete nagyszabású programsorozattal tiszteleg a Széchenyi-díjas zenetudós előtt, aki február 2-án lenne nyolcvan éves.

A rendezvények január 30-án A sokoldalú Dobszay című tudományos konferenciával kezdődnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) Egyházzene Tanszékének szervezésében. A helyszín a Régi Zeneakadémia kamaraterme lesz, ahol a tudományosság mellett elsősorban Dobszay László (1935-2011) személye és egyénisége lesz a központban.

Másnap az MTA Zenetudományi Intézetében folytatódik a tanácskozás, A gregoriánkutató Dobszay című emlékkonferencián a magyar tudósok mellett nemzetközi kutatók is előadnak. A rendezvényt Hamburger Klára és Halász Péter zenetudósok nyitják meg.

Dobszay László
Dobszay László

A tudományos ülések mellett több koncert színesíti a programot, január 31-én a Zeneakadémia Egyházzenei Tanszékének kórusa, a Schola Academica Gregorián énekek Dobszay magyar szövegeivel címmel ad koncertet a budavári evangélikus templomban. Vasárnap délután kortárs zeneszerzők művei - köztük Dobszay László vonósnégyese - hangzanak fel a Régi Zeneakadémián, este Dobszay László Szűz Mária-miséjét a Budapesti Énekes Iskola kórusa szólaltatja meg az Ávilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban. A sorozat február 2-án ugyanezen a helyszínen zárul, ekkor a neves zenetudós születésnapja alkalmából a Schola Academica Gyertyaszentelő Boldogasszony miséjét fogja énekelni.

Dobszay Ágnes
Dobszay Ágnes

Dobszay Ágnes, az Egyházzenei Tanszék vezetője elmondta, a szervezésekor a legfőbb szempont az volt, hogy mindazok a területek - előadóművészet, zeneművészet, zenetudomány és pedagógia - megjelenjenek a programsorozatban, amelyeken Dobszay László alkotott.

"Mind az Egyházzenei Tanszék, mind a Zenetudományi Intézet arra törekszik, hogy a Dobszay László által megkezdett tudományos, művészi és pedagógiai munka tovább folytatódjon" - hangsúlyozta.

Dobszay László Szegeden született 1935-ben. Történelem- és irodalomtanulmányokat folytatott a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. Zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, tanária között volt Kodály Zoltán is.

1990-ben a Zenetudományi Intézet Népzenei Osztályának, még ugyanabban az évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola újonnan alapított Egyházzene Tanszakának vezetője lett.

Életét elsősorban a tudományos és pedagógiai munka töltötte be, 2008 decemberében mégis elfogadta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elnöki tisztét, amelyről végül 2011. április 20-án mondott le, mivel méltánytalannak tartotta, hogy a testület nevesítve nem került bele az új alaptörvénybe.

Dobszay László nemcsak a gregorián zene kutatásában, hanem a zenepedagógia, a jelenkori liturgikus zene és az előadó-művészet terén is kiemelkedőt alkotott. Az életének hetvenhetedik évében elhunyt zenetörténészt gyászmiséjén a "Kodály utáni magyar zenepedagógia legnagyobb alakjának" nevezte Batta András, a Zeneakadémia akkori rektora.    

A konferenciák részletes programja a Zeneakadémia honlapján található meg.