Klaudia

Természet és szerelem

2015.02.03. 14:38

Programkereső

A romantika rejtett gyöngyszemeiből: Robert Franz és Peter Cornelius dalaiból válogat február 27-én Halmai Katalin és Alszászy Gábor.

Halmai Katalin számos nemzetközi énekverseny győzteseként olyan kiváló karmesterekkel dolgozhatott együtt, mint Helmuth Rilling, Sir Roger Norrington, Leopold Hager, Herbert Blomstedt; rendszeresen vendégszerepel a stuttgarti Bach Akadémián, turnézott a Müncheni Kamarazenekarral, a lipcsei Gewandhaus zenekarával, a Bécsi Filharmonikusokkal. 1995-től a bécsi Staatsoper és Volksoper szólistájaként a legszebb lírai mezzoszoprán szerepeket: Rosinát, Hamupipőkét, Cherubint, Zerlinát, Anniust, Siebelt énekelhette. Dalénekesként és kamarazenészként visszatérő vendége az Ittingeni Fesztiválnak, a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a Soproni Régi Zenei Napoknak, s 2002 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatójaként is tevékenykedik. Zongorista partnere, Alszászy Gábor a Zeneakadémia Ének Tanszékének korrepetitor-művésztanára, s a dal-műfaj nem kevésbé avatott ismerője és tolmácsolója, hiszen doktori értekezését a Hindemith-dalok költői világából és zenei eszközeiből írta.

Halmai Katalin
Halmai Katalin

A Zeneakadémia művésztanárai Solti termi dalestjük műsorát a nagyjából Schumann-nal egyidős Robert Franz, illetve a Wagner nemzedékébe tartozó Peter Cornelius dalciklusaiból állították össze. Franz közel háromszáz dalával meghatározó szerzője a német Lied műfajának, művészetét egyaránt csodálta Liszt és Wagner, akik hasonlóképpen tisztelték Peter Corneliust. Cornelius mintegy száz dalának a feléhez maga írt szöveget, s számos dalában kísérletezett különleges effektusokkal. A február 27-ei koncerten elhangzó darabok kivétel nélkül a természet és szerelem romantikus toposza köré szerveződnek, a műsor és az előadók műhelytitkairól pedig a dalestet követően Békéssy Lili, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója kérdezi majd Halmai Katalint és Alszászy Gábort a Zeneakadémia Koncertközpont Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozata keretében.