Klaudia

Klasszikus és modern

2015.02.09. 11:30

Programkereső

Beethoven és Csajkovszkij mellett a fiatal zeneszerző, Sándor László műve is hallható lesz február 15-én a Művészetek Palotájában.

A koncert szólistája, Demény Balázs 1989-ben született Kolozsváron, és számos versenyen ért el előkelő helyezést. Elért eredményei között szerepel, hogy 2009-ben I. díjat és brüsszeli, illetve párizsi hangversenyt nyert a Bukaresti Magyar Kulturális Központ által szervezett "Magyar zene fesztiválja" nemzetközi versenyen, 2012-ben az "ISA Prag-Wien-Budapest" Nemzetközi fesztivál nyertese és Kodály-díjasa, és a zürichi Anda Géza Alapítvány ösztöndíjának nyertese lett. 2013-ban a nemzetközi Carl Flitsch Zongoraverseny I. díját érdemelte ki. Jelenleg párhuzamosan végzi a Liszt Ferenc Zeneakadémia, és a berlini Universitaet der Künste zongora-mester szakát Kemenes András és Pascal Devoyon növendékeként.

Demény Balázs
Demény Balázs

A műsort a fiatal zeneszerző-generáció egyéni hangú képviselője nyitja.  A Ligeti György művészete előtt tisztelgő kompozícióval Sándor László - maga is az Óbudai Danubia Zenekar alapító tagja - elnyerte a 2013-as Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny nagyzenekari kategóriájának harmadik díját, valamint megkapta a Művészetek Palotája különdíját, amelyet az intézmény a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai lehetőségeit legjobban kihasználó darab szerzőjének ajánlott fel.

„Az Az Et transfiguratus est című darab a keresztény kultúrkör fontos eseményéhez, Krisztus színeváltozásához kapcsolódik. A téma indokolja a darab hangzását, hiszen a legnagyobb fényességről van szó, és kézenfekvő volt, hogy ezt megpróbáljam a legnagyobb hangerővel visszaadni. Olyan módon, hogy a zenekari hangzás jusson el a terem legtávolabbi sarkába is, de a hangerő ne legyen bántó. Ehhez nyújt rendkívüli segítséget a MÜPA orgonája is - nagyon örülök, hogy használhatjuk az orgonát is az egyébként igen nagy méretű zenekar mellett.

A darab tematikája személyes érintettségből fakad. Gyakorló katolikus vagyok, így talán érthető, hogy a darabjaimnak vallásos témákat választok. Másrészről van egy természettudományos előéletem is, és a színeváltozás jelenet egyik olvasata, a nap útjával illetve a nap ívével teremtett szoros kapcsolatot. Így engem nemcsak a vallásos téma, hanem annak a nap útjával, a természet legalapvetőbb törvényeivel és változásaival kapcsolatos összeköttetése is megfogott ebben a történetben. Ez a darabban meg is szólal: a legnagyobb csendből indul, a legnagyobb csendbe ér vissza, és közben érinti az imént említett legnagyobb hangerőt." (Sándor László)

Program:

Sándor László: Et transfiguratus est

Beethoven: IV. (G-dúr) zongoraverseny, op. 58

Csajkovszkij: VI. (h-moll, "Patetikus") szimfónia, op. 74

Közreműködik: Demény Balázs (zongora)

Vezényel: Hámori Máté