Gertrúd, Patrik

Kulisszatitkok Sándor Szabolccsal

2015.02.09. 11:59

Programkereső

A Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye Kulisszatitkok című előadássorozatának második estjén, február 26-án Sándor Szabolcs karmester avatja be hallgatóságát egy operaprodukció megszületésének folyamatába.

A Kulisszatitkok című programsorozat az opera világának jeles képviselőit látja vendégül, akik mesélnek pályájukról, valamint azokról a folyamatokról, kulisszatitkokról, amit a néző sosem láthat egy kész darab megtekintése előtt. Első alkalommal Almási-Tóth András operarendezőt látta vendégül a könyvtár, legközelebb pedig Sándor Szabolcs karmester, korrepetitor, zongoraművész avatja be hallgatóságát egy opera színpadra állításának folyamatába a zenekari árok szemszögéből.

Sándor Szabolcs
Sándor Szabolcs

Sándor Szabolcs zenei tanulmányait zongoristaként kezdte öt évesen. A Zeneakadémiát - ahol főtárgy tanára Várjon Dénes volt - kamaraművész, később korrepetitor szakon végezte. Később az Accademia Musicale Pescarese karmesterszakán Maestro Donato Renzettinél diplomázott, 2014 óta pedig doktori tanulmányait végzi ismét a Zeneakadémián. Az Operaházba 1998-ban került Patkó József meghívására, ahol 2001-ben karigazgatóvá nevezték ki, majd 2004-től karmesterként is működött. 2006-ban megalapította az Opera Viva,- és a Rotary Hungary Orchestrát. Marton Éva meghívására 2011 óta a Zeneakadémia opera mesterképzésének tanára. ,, ... Sándor Szabolcs munkáját mindvégig rokonszenvvel figyeltem: vezénylését vonzóvá tette a látványos elemeket nélkülöző, ám pontos ütéstechnika, a darabok lényege felé forduló muzsikusi magatartás..." - írja Csengery Kristóf egy kritikájában.

Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjtemény
Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjtemény

Február 26-án 18 órai kezdettel Fenyő Gábor segítségével Sándor Szabolcs arról mesél majd, hogyan születik meg egy operaprodukció a kezdőötlettől a premierig. Előadását Puccini-operarészletekkel illusztrálja majd. A választás azért esett a későromantikus operaszerzőre, mert Sándor Szabolcs doktori disszertációjában is az ő életművével foglalkozik.

A belépés ingyenes!