Gertrúd, Patrik

Ők kaptak Grammy-t klasszikus zene kategóriában

2015.02.11. 15:36

Programkereső

A Grammy-díj nyolcvanhárom kategóriájából nyolc érintette a klasszikus zenét. Nézzük, kik érdemelték ki a zeneipar rangos elismerését!

John Adams, az egyik legnagyobb élő komponista City Noir című 2009-es kompozíciója a St. Louis Szimfonikus zenekar előadásában, David Robertson vezényletével a legjobb zenekari előadás díját kapta meg.

A legjobb opera hangfelvételnek járó díjat a Boston Early Music Festival Chamber Ensemble és a Boston Early Music Festival Vocal Ensemble közös produkciója, valamint az együttesek karmesterei, Paul O'Dette & Stephen Stubbs vihették haza Charpentier: La Descente D'Orphée Aux Enfers című operájának felvételéért.

A legjobb kóruselőadás kategóriájában az ortodox egyházi énekek kórusra komponált válogatáslemezéért, a The Sacred Spirit Of Russia című lemezért a Musica Russica kapott díjat.

A legjobb instrumentáis szóló előadás díját zenekarral kísért kategóriában a harmincöt éves hegedűművész, Hilary Hahn kapta a huszonhét komponista műveiből készült In 27 Pieces című albumával.

Hilary Hahn
Hilary Hahn

A legjobb klasszikuszenei szólista kategóriában Jason Vieaux, negyvenegy éves amerikai gitáros nyerte el a Grammy-díjat Play című darabjával. Jason-t generációja egyik legprecízebb és legszívhezszólóbb gitárosaként tartják számon évek óta, amit most a Grammy-díj is megkoronázott.

A legjobb klasszikuszenei énekes album kategóriában az ötvenkilenc éves svéd mezzo-szoprán énekesnő, Anne Sofie von Otter lemeze, a Douche France kapta. A válogatáslemezen az Edit Piaf sanzonoktól kezdve, Debussy műveken keresztül, Ravel melódiákig tartó korszakokon átívelve egy francia zenetörténeti utazás rajzoldik ki.

A legjobb klasszikuszenei válogatáslemez díját a Partch: Plectra & Percussion Dances különös hangzásvilágot teremtő albuma vihette haza.

A legjobb kortárs klasszikuszenei kompozíció díját egyik legeredetibb zenei gondolkodóként emlegetett John Luther Adams érdemelte ki Become Ocean című albumával.