Benedek

Kamarazenei műhelytitkok

2015.02.17. 12:49

Programkereső

A Zeneakadémia kiválóságait bemutató Élesben sorozatban Keller András, Fülei Balázs, Csalog Gábor és tanítványaik következnek.

Pár napja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vonós Tanszékének művésztanárai és legtehetségesebb növendékei adtak nagy sikerű reprezentatív gálakoncertet a Zeneakadémia Nagytermében, az Élesben sorozat következő estjén a Keller András vezette Kamarazene Műhely mutatkozik be. A műfaj sajátosságainak megfelelően ezúttal intimebb hangvételű koncertre kerül sor a Solti Teremben, hiszen a kamarazene sokak szerint a klasszikus zene legkomplexebb, egyben legkifinomultabb ága - elég csak Goethe nagyhatású kvartett-definícióját idézni, amely szerint a vonósnégyes - s minden „valódi" kamarazene, tehetjük hozzá - tulajdonképpen nem más, mint „értelmes emberek beszélgetése".

Keller András, Fülei Balázs, Csalog Gábor
Keller András, Fülei Balázs, Csalog Gábor

A Zeneakadémia számára történetének kezdetétől rendkívül fontos a kamarazene, s e tekintetben vitán felül Weiner Leó a legfontosabb személyiség az intézmény történetében, aki 1923-tól tanított kamarazenét, s olyan növendékek hagyták el a Zeneakadémián belül valósággal külön intézményként működő műhelyét, mint Solti György, Doráti Antal, Varga Tibor, Kovács Dénes, Simon Albert, Starker János vagy Kurtág György, és a sor szinte a végtelenségig folytatható. Hogy Keller András vezetésével ismét működik a Zeneakadémián kamarazenei műhely, s hogy a Zeneakadémia koncertkínálatának jelentős szeletét képviselik a kamaraestek, az bizakodásra adhat okot arra nézvést, hogy a 21. században is vannak még értelmes emberek, akik beszélgetni kívánnak egymással. A műhely bemutatkozó koncertjén az intézmény három meghatározó kamarazene-tanára, Csalog Gábor, Fülei Balázs, Keller András, valamint tanítványaik lépnek fel Rachmanyinov, Schumann, Mendelssohn és Bartók műveiből összeállított műsorral.