József, Bánk

Mozart jobb, mint Bach?

2015.02.19. 09:54

Programkereső

Talán zeneterápiás szempontból igen. Legalábbis erre mutatott rá egy Izraelben végzett tanulmány, melyben kiderült, hogy a koraszülött babák fejlődését jobban elősegíti, ha Mozartot hallgatnak, mint ha Bachot.

A tanulmányban tizenhét olyan koraszülött babát vetettek alá a kísérletnek, akik a várandósság harmincadik hetében születtek közel azonos súllyal. Egy három napos időszakban fülhallgatókat helyeztek az inkubátorokba és különböző klasszikus zenei szemelvényeket játszottak le nekik.

Az első napon Mozartot hallhattak a babák, a második napon Bachot, a harmadik napon pedig csend volt az inkubátorban. A kutatók az inkubátorok oxigén- és szén-dioxid szintjét figyelték, hogy kiderüljön az anyagcsere szint változásának mértéke.

Zeneterápia koraszülötteknek
Zeneterápia koraszülötteknek

A kutatók az első napon, amikor Mozart szólt, azt találták, hogy a csecsemők anyagcsere üteme 9,7 %-kal csökkent fél óra alatt, ezáltal kevesebb kalóriát és súlyfelesleget veszítettek.

Bach-hallgatás hatására is pozitív eredményt tapasztaltak a kutatók a csecsemőknél, de csak 4,5 %-kal csökkent az anyagcsere üteme, tehát fele annyira tűnt hatékonynak Bach ebben az esetben. A harmadik napon, amikor csendben voltak a babák, nem találtak változást az anyagcsere-csökkenés szempontjából.

A tanulmányt az Ichilov Kórházban végezték Dror Mande professzor irányításával. Hasonló vizsgálatok már a múltban is rámutattak arra, hogy Mozart jó hatással van az anyaméhben lévő magzatra.