Emőke

Borisz Berezovszkij a Zeneakadémián

2015.02.24. 11:40

Programkereső

Borisz Berezovszkij zongoraművész lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekarral március 4-én. Sorozatának ötödik koncertjén az együttes Rossini-, Chopin- és Schönberg-darabokat játszik.

Gavriel Lipkind, Boldoczki Gábor, Jurij Bashmet és Ning Feng után újabb világhírű vendéggel koncertezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar március 4-én a Zeneakadémián. Chopin f-moll zongoraversenyét Borisz Berezovszkijjal játsszák el, a karmester Kovács János lesz.

Borisz Berezovszkij
Borisz Berezovszkij

"Berezovszkijjal már többször játszottunk együtt a Zeneakadémián - meséli Rolla János, a zenekar művészeti vezetője. - Könnyen egymásra tudtunk hangolódni már az első pillanattól kezdve. Régi zenész barátunk, Kovács János lesz az est karmestere, aki megkönnyíti majd a munkát, mert nagy apparátust igénylő darabokat adunk elő: mind a Berezovszkijjal közös Chopin: f-moll zongoraverseny, mind a Rossini-nyitány nagyobb együttest igényel, mint a mi kamarazenekarunk, kisegítő zenészekkel fogunk játszani."

Liszt Ferenc Kamarazenekar
Liszt Ferenc Kamarazenekar

Borisz Berezovszkij virtuóz zongoristaként illetve egyedi elképzeléssel és érzékenységgel bíró zenészként is világhírnévre tett szert. Az orosz zenész a Moszkvai Konzervatóriumban tanult Eliso Virsaladzenél és magánúton Alexander Satznál. Az 1988-as Wigmore Hall-beli londoni debütálása utána a The Times magazin kivételesen ígéretes művészként jellemezte, aki káprázatosan virtuóz és bámulatos erővel játszó zenész egyszerre. Két évvel később, 1990-ben elnyerte a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny aranyérmét.

A zongoraművész játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Magyar Nemzeti Filharmonikusokkal, a Philharmonia of London zenekarával, a New York-i Filharmonikusokkal, a BBC és a Birminghami Szimfonikus Zenekarral. Szólistaként megfordult a világ legnívósabb koncerttermeiben, a Berlini Philharmonie-n, az amszterdami  Concertgebouw-ban, a bécsi konzerthaus-ban, vagy a londoni  Royal Festival Hall-ban.

Kovács János
Kovács János

A Berezovszkij, Dmitri Makhtin és Alexander Kniazev alkotta trió 2004 augusztusában a rangos Diapason d'Or díját nyerte el Csajkovszkij zongorára, hegedűre és csellóra írt darabjai valamint a Trio Elegiaque c. mű DVD-jével. A felvételt az ARTE és a japán NHK is műsorra tűzte. 2004 októberében ugyanez a három művész Sosztakovics 2. trióját, Rachmaninov Trio Elégiaque No. 2 című darabját rögzítette a Warner Classics kiadónál, s e felvételt a francia Choc de la Musique, az angol Gramophone és a német Echo Classic is méltatta.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar idei zeneakadémiai koncertsorozatát május 13-án Michael Collins vendégszereplésével zárja.