Gertrúd, Patrik

Ezért kapcsolja ki mobilját a koncerteken!

2015.02.24. 14:44

Programkereső

Ismerős az a pillanat, amikor a magasztos zene ütemével együtt lélegzik a közönség a hangversenyterem feszült csendjében, és egyszer csak megszólal egy mobiltelefon? Most mutatunk néhány filmre vett esetet, amikor a művészek leleményesen lereagálták a megcsörrenő mobilokat! VIDEÓ

Habár a koncertek előtt mindig emlékeztetnek a mobil kikapcsolására, van néhány kevésbé okos telefon, ami ennek ellenére is megcsörren a legkínosabb pillanatokban: egy pianissimo vagy egy szenvedélyes finálé közben. A következőkben bemutatjuk a legkreatívabb zenészeket, akik lélekjelenlétükkel megfordították a csengőhangok okozta kínos szituációt.

1. Haydn Concerto zongorára, nagyzenekarra, valamint mobiltelefonra. A szólista Christian Zacharias egy kicsit sem örül ennek.

2. Passacaglia a Nokia 2730 témájának fúziójával. Zseniális. Lukáš Kmiť brácsaművész egy szlovák zsinagógában adott koncertet, amikor a két tétel közötti csendben megszólalt a tipikus Nokia 2730 csengőhang. A művész nem jött zavarba, gyorsan barokk etűdöt improvizált rá.

Lukáš Kmiť
Lukáš Kmiť

3. Így jár az, aki olaszországi nyaralása közben bekapcsolva hagyja a mobilját a koncerten. Ismét a már jól ismert Nokia téma, ezúttal kamarazenekarra komponálva. Az olasz zenekar élő performansza a megcsörrenő mobilok szituációját parodizálja ezzel a briliáns ötlettel.

4. A következő eset pedig azt mutatja be, mi történik akkor, ha valaki fel is veszi koncert közben a telefont. A szabadtéren koncertező kamarazenekar úgy gondolta, a telefon másik végén lévő hallgatót is bevonja a koncertélménybe.

5. És lássuk, mit szólt volna Horowitz, ha az ő koncertjén történik ilyesmi!

Az esetleges kellemtlenségek elkerülése végett tehát fokozottan kérjük: kapcsolják ki mobiltelefonjaikat!