Sándor, Ede

Új koncerttermet építtetne magának Simon Rattle?

2015.02.24. 16:25

Programkereső

Egy hete arról cikkezik a brit sajtó, hogy Sir Simon Rattle Londonba való viszatérése kapcsán új koncerttermet építtetne a szigetország fővárosa. Sokak szerint mindez csak a karmester hatalmi játszmájának része és semmi szükség egy új koncertteremre.

A classicfm.com értesülései szerint egyesek már korábban megpedzették, hogy a London Symphony Orchestra következő vezető karmestere valószínűleg Simon Rattle lesz. Sokak szerint már ez a tény is erős érv amellett, hogy Londonban új, világszínvonalú koncertterem épüljön.

"A Londoni zeneszeretők megérdemelnének egy olyan helyet, ahol a zenekarok viríthatnak" - mondta Rattle egy nemrég adott interjújában, majd hozzátette: "Az emberek el sem tudják képzelni, mennyivel csodálatosabban tud szólni még egy olyan zenekar is, mint a Londoni Szimfonikus Zenekar egy igazán nagy és akusztikailag jól kialakított koncertteremben".

Sir Simon Rattle
Sir Simon Rattle

A múlt héten London polgármester Boris Johnsone és George Osborne kancellár is azt nyilatkozta, támogatják a koncertterem megépítésének ötletét. Egy interjúban Osborne azt mondta: "A Simon Rattle-vel folytatott beszélgetésem alapján magam is meggyőződtem afelől, hogy egy modern koncertterem nemcsak Londonban, hanem az egész országban jelentős művészeti, oktatási és gazdasági előnyökkel járna".

Erős ellenérv az építkezéssel szemben, hogy Londonban már van egy rakás koncertterem. Csak hogy néhányat említsünk: ott van a Royal Festival Hall, a Southbank Centre, a Barbican, a Royal Albert Hall, a Cadogan Hall, a Wigmore Hall, a King's Place, és így tovább.

Mégis sokan úgy gondolják, hogy a két fő londoni koncerthelyszín - a Barbican és a Royal Festival Hall - nem rendelkezik oylan akusztikával, mint például a Symphony Hall Birmingham-ben, vagy az olyan, nagy európai koncerttermek, mint a Berlini Philharmonie és az Amsterdam's Concertgebouw. Persze ezek megépítése sem volt olcsó mulatság, mint ahogy feltehetőleg az új londoni koncertterem sem lenne az. Erről azonban még nincsenek pontos értesülései a classicfm-nek.

Barbican, London
Barbican, London

Az ötletet rengetegen ellenzik. Köztük a The Telegraph zenekritikusa, Ivan Hewett, aki nemrég ezzel a címmel jelentetett meg cikket: "Sajnáljuk, Simon, Londonnak semmi szüksége egy új koncertteremre".

"A nagy műremekeket és a zenét emberek hozzák létre, nem pedig épületek. Ne költsünk sok milliót ezekben a szűkös időkben azért, hogy fitogtassuk, lépést tudunk tartani a párizsi, koppenhágai, luzerni színvonallal."

David Mellor, egykori kultúráért felelős államtitkár szerint az új koncertterem ötlete egy alku lépés volt annak érdekében, hogy meggyőzzék a Berlini Filharmonikusoktól távozó Sir Simon Rattle-t, hogy térjen vissza az Egyesült Királyságba. Korábban ugyanis a karmester megingott ebben a kérdésben. "Mindez Simon Rattle hatalmi játszmájának része. Ha ő ennyire szeretne visszajönni és megépíteni ezt a termet, gyűjtse rá össze ő maga a pénzt." - nyilatkozta David Mellor.