József, Bánk

Létezik jobb hegedű a Stradivarinál?

2015.02.25. 15:33

Programkereső

Úgy tűnik, igen. Egy vakteszt során Stradivari hegedűket és új, olcsóbb mesterhangszereket vetettek össze tíz profi hegedűművész bevonásával. Az eredmény meglepő: a legtöbben nem a Stradivarikat találták a legszebb hangúnak.

A Guardian beszámol egy tanulmányról, mely során egy vaktesztben vetették össze a régi és új hegedűk hangszínét. A tesztben szereplő hat idős hangszer közül ötöt a Stradivari család készített a 17. és a 18. században. Az újabb hangszerek körülbelül százszor olcsóbbak voltak - mondta Joseph Curtin hegedűkészítő, a kutatás egyik vezetője.

A kutatást elindító ötlet az volt, hogy feltárják a Stradivari titkát - olvasható a tanulmányban. Habár igyekeztek számszerűsíteni az eredményeket, elismerték: eredendően szubjektív egy hangszer minősége, hiszen az igények is zenészként változnak.

Giora Schmidt amerikai hegedűművész például meglepődött azon, hogy az ő tetszését egy új hangszer nyerte el. "Zenei tanulmányaim során beleivódott a gondolkodásomba a régi olasz hangszerek iránti tisztelet, hiszen a legsikeresebb hegedűsök mindig ilyen hangszerekkel léptek fel legnívósabb koncertjeiken". Solenne Paidassi francia szólista úgy fogalmazott: "van egy paranoia az új hangszerekkel kapcsolatban, míg a régi hangszereket glória övezi".

hedegű-teszt, illusztráció
hedegű-teszt, illusztráció

A hegedűk közt voltak néhány naposak és háromszáz évesek is. Amikor a szólistákat arra kérték, hogy ítéljék meg, az éppen megszólaltatott hegedű új vagy régi, a hegedűművészek 33 alkalommal válaszoltak rosszul és 31 alkalommal találták el a hangszer hozzávetőleges korát.

A kanadai szólista, Susanne Hou már játszott életében 3, 6 millió dolláros, 269 éves Guarneri del Gesu hegedűn, tehát tudja, hogy milyen egy jó hangszer. A vizsgálat során egyik-másik hangszeren csak néhány pillanatig játszott, majd undorral visszanyújtotta. De a többi művészhez hasonlóan az ő tetszését is egy vadiúj, ismeretlen mesterhangszer nyerte el. "Bármi is ez, szeretném megvenni" - mondta.

A kísérlet tanulságát James Woodhouse, a Cambridge-i egyetem hangszerészeti professzora a következőképpen vonta le: "A klasszikus, öreg hangszerek még mindig csodálatosak, de ha a régi és új hegedűknek egyenlő feltételeket biztosítunk, kiderül, hogy a mai hangszerkészítés is hasonlóan színvonalas hegedűket képes előállítani, mint háromszáz évvel ezelőtti elődeik".

Hou, akinek a négy évre bérelt klasszikus olasz hangszerét ekkoriban kellett visszaadnia, egy interjúban a megfelelő hangszer kiválasztásával kapcsolatban úgy fogalmazott. "Vannak dolgok, amiket nem tudsz megmagyarázni, ha szerelmes leszel".