Benedek

Mosonyi Mihály 200

2015.02.26. 15:42

Programkereső

Körmendi Klára és Kassai István zongoraművészek a sokoldalú zeneszerzőre emlékeznek március 9-én este az Óbudai Társaskörben.

A magyar zeneszerző 1815. szeptember 4-én született Boldogasszonyfalván. Tanítónak készült, zenei tanulmányait autodidakta módon végezte. 1842-től Pesten élt, zenei körökben hamar elismerést vívott ki magának. 1844-ben egyszerre két művét - D-dúr szimfóniáját és C-dúr miséjét - is bemutatták.

Mosonyi Mihály
Mosonyi Mihály

Az 1850-es évektől a magyar nemzeti zene ápolásának szentelte magát. 1856-ban ismeretséget kötött Liszt Ferenccel, akinek Esztergomi miséjéhez Offertóriumot és Graduálét írt a szerző megbízásából. 1860-ban mutatták be Szép Ilonka című operáját a Nemzeti Színházban. Számos zenekari és kamaramű, zongorára és kórusra írt kompozíció fűződik a nevéhez. Mosonyi Mihály nemcsak zeneműveivel, de írásaival is szolgálta a magyar zene ügyét: az 1860-as alapítású Zenészeti Lapok főmunkatársaként működött 1866-ig, majd a Pesti Zenekedvelők Egyletének karnagya volt.

Az Óbudai Társaskör márius 9-i koncertjén a szerző művei mellett elhangzik Liszt Magyar történelmi arcképek - Mosonyi Mihály című darbja is.

Kérdésünk: A zeneszerző 1859-től viselte a Mosonyi nevet. Mi volt az eredeti vezetékneve?

A helyesen válaszolók közül két szerencsés a Fidelio vendégeként ellátogathat a március 9-én 19 órakor kezdődő koncertre az Óbudai Társaskörbe.