Benedek

Vigh Andrea turnéra indul

2015.02.26. 16:05

Programkereső

A Zeneakadémia rektora Budapesten, Kaposváron és Miskolcon is hangversenyt ad tavasszal.

Március 18-án a Zeneakadémia nagytermében a Manchester Camerata oldalán lép színpadra Elgar Sospiri (Sóhajok) című művének szólistájaként Takács-Nagy Gábor vezényletével. A koncert másik szólistája Várdai István lesz, aki Haydn C-dúr gordonkaversenyét (vonószenekari változat) szólaltatja meg a Takács-Nagy Gábor művészeti vezetésével a világ élvonalába került, 1972-ben alapított együttessel, amely most lép először a budapesti közönség elé.

Vigh Andrea
Vigh Andrea

Vigh Andrea március 28-án Kaposváron lép színpadra, ahol Mozart C-dúr fuvola-hárfa kettősversenyét mutatja be Drahos Bélával. A hangversenyt a januárban újjáalakult székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar adja Drahos Béla művészeti vezető 60. születésnapja alkalmából a fuvolaművész-karnagy szülővárosában. A hangverseny egy országos fuvolaverseny zárókoncertje is lesz, ahol a magyar fuvolástársadalom legjava szerepel.

Április 9-én Miskolc következik, ahol a Zenepalota Bartók-termében újfent felcsendül Mozart kettősversenye Vigh Andrea és Drahos Béla előadásában, ezúttal a Gál Tamás vezényelte Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A koncerten Vigh Andrea Debussy Két tánc (Danse sacrée et danse profane) című művét is előadja, Bach népszerű h-moll szvitjében pedig, amelyben a szerző a continuóval ellátott vonós együttes élére szólófuvolát rendel, Drahos Béla játéka csendül föl.

Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013 novemberétől a Zeneakadémia rektora.  Pályája során pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, egy Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (New York, Carnegie Hall). 1993 óta évente ad szólóestet a Zeneakadémián. A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja, a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 2006-ban DVD felvételt készített (Hungaroton) Mozart fuvola-hárfaversenyéből Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. Legújabb lemezfelvételét március végén készíti el Balassa Sándor Hárfaversenyéből, amely februárban hangzott el a Zeneakadémián a szerző 80. születésnapja alkalmából.