Emma

Berlioz - Varázslat és szenvedély

2015.03.02. 10:00

Programkereső

Március 6-án este fél 8-kor a Zeneakadémián Berlioz, Dukas és Saint-Saens művei csendülnek fel az Óbudai Danubia előadásában, Balázs József zongoraművész közreműködésével, Hámori Máté vezényletével.

Mindössze egy év választja el Saint-Saëns Egyiptomi zongoraversenyét (1896) és Dukas zenekari scherzóját, A bűvészinast (1897). Előbbi egy program nélküli, de nagyon is konkrét élményektől átitatott kompozíció. A darab a luxori templomvárosban tett látogatás idején fogant, s több egzotikus hangzású zenei témát is felvonultat. A zeneszerző egy alkalommal úgy nyilatkozott, hogy a zongoraverseny egy tengeri utazás emlékét idézi fel. 

A Dukas-darab "költői" tartalma ennél sokkal határozottabb, hiszen ez a pazar szimfonikus tétel egy Goethe-ballada zenei tükörképe. Hőse egy bűvészinas, aki - miután az öreg mágus elment otthonról - ki szeretné próbálni az ellesett varázsfortélyokat. E két mesélős, adomázós kompozíció elképzelhetetlen lenne egy bő hat évtizeddel korábbi, a 19. század zenei gondolkodását alapjaiban megváltoztató kulcsdarab, Berlioz Fantasztikus szimfóniája nélkül.

Balog József
Balog József

Hámori Máté karmester a koncerten elhangzó zeneművekről elmondta: "A koncert programja a francia romantika sziporkázó, varázslatos világát eleveníti fel. Az első szám, Paul Dukas Bűvészinas című darabja egy nagyzenekarra írt, színpompás, fantasztikusan hangszerelt, különleges fantáziájú zenemű. Ezt követi Saint-Saëns V. zongoraversenye, Balog József szólójával. Saint-Saëns egyfelől egy konzervatív, a zenei hagyományokra építő, másfelől egy teljesen fiatal szellemiségű zeneszerző - és ez ebben a zongoraversenyben is megmutatkozik. A műsor harmadik száma Berlioz Fantasztikus szimfóniája. Berlioz a romantikus iskola megalapítója, egy különleges, igazi bohém; ugyanakkor egy olyan művész, aki nagyon nagy hatással volt kora zeneszerzőire - Liszt Ferenctől Paganiniig. Fantasztikus finomsággal nyúlt a zenekarhoz pont a Fantasztikus szimfóniában; ez a mű az egész romantikus szimfóniaírás alapköve lett. Úgy gondolom, ezt a művet minden zenekarnak időről időre elő kell vennie, és meg kell néznie, hogy honnan is indult ez a hatalmas romantikus termés, aminek a darabjait időről időre játsszuk. És remélem, hogy a közönség számára is egy fantasztikus utazás lesz ez az este."

Program:

Dukas: A bűvészinas

Saint-Saens: 5. zongoraverseny, F-dúr, „Az egyiptomi", op. 103

Berlioz: Fantasztikus szimfónia

Közreműködik: BALOG JÓZSEF (zongora)

Vezényel: HÁMORI MÁTÉ