Konrád, Tivadar

Nem titok többé: Sir Simon Rattle hazatér

2015.03.03. 14:04

Programkereső

Visszatér hazájába és a Londoni Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója lesz 2017 szeptemberétől napjaink egyik legjobb karmestere, a brit Sir Simon Rattle.

A 60 éves Rattle, aki jelenleg a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere, ezt március 3-án maga jelentette be Londonban, a Reuters szerint "megerősítve a komolyzenei világ legnagyobb nyílt titkát". Sir Simon Rattle, aki vendégkarmesterként a világ összes jelentős zenekarát vezényelte, már 2013 januárjában közölte, hogy jelenlegi szerződésének 2018-as lejárta után nem marad a gyakran a világ legjobb komolyzenei együtteseként besorolt Berlini Filharmonikusoknál. Bejelentéséből már akkor sokan azt a következtetést vonták le, hogy Rattle haza akar térni, és a London Symphony Orchestra élén felváltja az orosz Valerij Gergijevet.

Sir Simon Rattle
Sir Simon Rattle

A brit karmester 2002 óta irányítja a Berlini Filharmonikusokat, amelyeknek tagjai - a világ vezető zenekarai közül egyetlenként - maguk választják meg teljesen szabadon a vezetőjüket. A távozással Rattle a világ egyik "legkívánatosabb" komolyzenei posztját hagyja ott. Berlini szerződése 2018-ban jár le, egy évig mindkét fővárosban dolgozni fog, az átmeneti időben Londonban Gergijevvel együtt.

Rattle azt mondta, el sem tud képzelni "jobb és inspirálóbb" feladatot a következő évekre, mint a londoni szimfonikusok vezetését.

Március 3-án londoni sajtótájékoztatóján a karmester "utolsó nagy munkájának" nevezte a London Symphony Orchestra vezetését. A fiatalok zenei nevelését szívügyének tekintő Rattle azt mondta, hogy részben a zenekar oktatási programja, részben az ott játszó kitűnő zenészek miatt vonzódik a londoni szimfonikusokhoz. A szerződés egyelőre öt évre szól, de meghosszabbítható - közölte.