Konrád, Tivadar

Még egy ok, hogy Vivaldit hallgassunk

2015.03.06. 11:20

Programkereső

Csak görgeti maga előtt a feladatokat? Úgy érzi, képtelen gondolkodásra bírni agyát? Hallgassa meg Vivaldi Négy Évszakának Tavasz tételét, és garantáltan beindulnak a fogaskerekek – állítja a legújabb tudományos kísérlet.

A pszichológus Leigh Riby a Northumbriai Egyetemen közzétett tanulmányában azt mondja, hogy a "jól ismert vibráló, felemelő első tétel képes növelni a mentális éberséget és az agyi aktivitást, ezáltal hallgatója jobban tud koncentrálni és javul a memóriája is."

Antonio Vivaldi
Antonio Vivaldi

A vizsgálatban tizennégy résztvevő reakcióidejét mérték, akiket arra kértek, hogy nyomják meg a billentyűzeten a szóközt, amikor a monitoron felvillan egy zöld négyzet, figyelmen kívül hagyva a többi alakzatot. Amikor a kísérletben résztvevők a Tavasz tételt hallgatták, az átlagos válaszidő 393,8 milliszekundum volt, amikor csendben végezték el ugyanezt a kísérletet, akkor 408,1, míg az Ősz tétel szólt a kísérlet alatt, 413,3 milliszekundum volt a válaszadók átlagos reakcióideje.

Miért pont ez a darab?

A Négy Évszak Tavasz tételével kapcsolatban berögzült gondolat, mely szerint ez a darab a nyugati klasszikus zenén belül a vidám, boldog zene prototípusa. Ebből a kísérletből kiderült, hogy mindez nem csak egy prekoncepción, egy kulturális közhelyen alapszik, hanem tény, hiszen a hasonlóan népszerű Ősz, Nyár és Tél tételek nem voltak ilyen hatással a résztvevőkre.

Helytálló lehet az a feltevés is, mely szerint a zenékhez kapcsolt pozitív vizuális képek befolyásolták a kísérletet. Egy másik friss tanulmány szerint az emberek hangulatát ugyanis valóban befolyásolhatják az olyan zenék, amelyek pozitív vizuális asszociációkat keltenek. Így Copeland Rodeója, amely pajtában táncoló vidám cowboyok asszociációját ébresztette a hallgatókban.

A tavasz közeledtével tehát még egy érv szól amellett, hogy gyakran hallgassuk a szezon klasszikusát: Vivaldi zenéje talán valóban okosabbá tehet minket.