Konrád, Tivadar

Íme a Müpa jövő évi tervei

2015.03.10. 16:30

Programkereső

A 2015/16-os évadban is világhírű művészekkel várja közönségét a Művészetek Palotája. A Bécsi Filharmonikusok kétszer is ellátogatnak az idén tízéves kulturális központba, de a magyar kiválóságok mellett jön Diana Damrau, Gidon Kremer, Mihail Pletnyov és Ton Koopman is.

Az új szezont felvezető március 10-ei budapesti sajtótájékoztatón elhangzott: az évad művésze Fassang László orgonaművész, az évad együttesei a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lesznek. Fassang László és Vashegyi György együttesei 3-3 különleges esttel ajándékozzák meg a közönséget.   Az új évadban A béke napjával és a Daphnéval folytatódik a Nemzeti Filharmonikusok Richard Strauss-sorozata, a Bridging Europe - Európai Hidak Fesztivál középpontjában Ausztria áll majd, az idén elindított Régizene Fesztivál pedig jövőre a francia barokkra koncentrál. 2016 júniusában a Budapesti Wagner-napok műsora A Nibelung gyűrűje tetralógia mellett A nürnbergi mesterdalnokokkal folytatódik, utóbbi 2013-as premierjének emlékezetes szereposztásából többek között James Rutherford, Annette Dasch és Bo Skovhus játékával. 

Müpa, 2015-16 évad sajtótájékoztatója (Fotó: Posztós János, Müpa)
Müpa, 2015-16 évad sajtótájékoztatója (Fotó: Posztós János, Müpa)

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója kiemelte, hogy a Bécsi Filharmonikusok két alkalommal is fellépnek az új évadban: októberben Herbert Blomstedt vezényletével Beethoven VII. és VIII. szimfóniáját adják elő, 2016 februárjában pedig Valerij Gergijevvel az élükön A bolygó hollandi nyitánya és Debussy A tenger című kompozíciója után Muszorgszkij-Ravel klasszikusát, az Egy kiállítás képei című művet mutatják be a budapesti közönségnek.  Az évad egy másik csúcspontjának ígérkezik az Orosz Nemzeti Zenekar 2016. május 24-i hangversenye, amelyen egyszerre két világsztárt hallhat a közönség Schumann műveinek tolmácsolójaként: a sokoldalú hegedűművész, Gidon Kremer a d-moll hegedűversenyt, míg az együttest vezető Mihail Pletnyov az a-moll zongoraversenyt játssza az általa alapított moszkvai zenekar élén.  Az argentin származású csellista, Sol Gabetta az Orchestre de Paris és a Grammy-díjas karmester, Paavo Järvi partnereként lép fel a következő évadban, míg Hélene Grimaud francia zongoraművész Mozart és Bach egy-egy klasszikus versenyművét játssza a Bázeli Kamarazenekar szólistájaként. Jirí Belohlávek a Cseh Filharmónia élén a legjelentősebb cseh zeneszerzők ritkán hallott nagyzenekari műveibe nyújt betekintést, a régizene-mozgalom mértékadó alakja, Ton Koopman orgonaestjén a hangszer irodalmának romantika előtti korszakát állítja fókuszba.   A következő szezonban számos világhírű énekes látogat a Müpába. Anja Harteros szoprán Verdi és Wagner legnépszerűbb dalszínházi műveiből hozza el legkedvesebb szerepeit, első ízben a magyar közönség számára; a szibériai származású bariton, Dmitrij Hvorosztovszkij az Uráli Filharmonikus Zenekar vendégeként klasszikus orosz és itáliai áriákból válogat; Diana Damrau német operaénekes, napjaink egyik legkeresettebb „éjkirálynője" bel canto remekművekből nyújt egy csokorra valót az avatott basszbariton, Nicolas Testé oldalán; az olasz basszista, Ferruccio Furlanetto zongorás dalestjén Rahmanyinov és Muszorgszkij legemlékezetesebb ciklusainak darabjaiból ad keresztmetszetet.  

Müpa, 2015-16 évad sajtótájékoztatója (Fotó: Posztós János, Müpa)
Müpa, 2015-16 évad sajtótájékoztatója (Fotó: Posztós János, Müpa)

A kamarazene terén a Bécsi Filharmonikusok jeles muzsikusaiból álló, magyar zenészt is tagjai közt tudó Wiener Kammerensemble Mozart, Beethoven és Schubert műveiből ad koncertnyi válogatást. Az évad egyik fénypontja lehet Baráti Kristóf hegedű-, Várdai István cselló- és Várjon Dénes zongoraművész 2016. május 10-i közös estje, amelyen Schubert, Dvorák és Csajkovszkij egy-egy művét adják elő.  

A Müpa jubileumi koncerttel köszönti a 2016-ban 90. születésnapját ünneplő Kurtág Györgyöt, Szokolay Sándorra pedig egy, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral és Énekkarral közös produkcióval emlékezik az intézmény.   Ami a dzsesszt, valamint a világ- és könnyűzenét illeti, ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazz Showcase, Jazztavasz és a hazai könnyűzene krémjét felvonultató Hey June. Az évadban fellép többek között a Steve Gadd Band, a Wolfgang Muthspiel Trio és a világhírű bendzsóművész, Béla Fleck. A világzene nagyjai közül koncertet ad Salif Keita, Yasmine Hamdan és a fado egyik sztárja, Antonio Zambujo is.  A beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Müpa 2015/16 évadra meghirdetett 18 komolyzenei bérletsorozata március 14-től kapható a Müpa jegypénztáraiban és a mupa.hu honlapon keresztül.

Müpa, Kiss Imre-páholy (Fotó: Posztós János, Müpa)
Müpa, Kiss Imre-páholy (Fotó: Posztós János, Müpa)

A Müpa 10 éves jubileumának jegyében megrendezett sajtótájékoztatón felavatták az intézmény első vezérigazgatójáról, Kiss Imréről elnevezett páholyt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Káel Csaba úgy fogalmazott: vezetőként a Kiss Imre által hátrahagyott örökséget próbálja meg ápolni és kibontakoztatni.  Az intézmény elmúlt tíz évére visszatekintve a közösségteremtés és a közönséggel, különösen a fiatalokkal folytatott párbeszéd fontosságát emelte ki. Mint mondta, a jubileumot a március 14-15-i Müpa10 hétvégével, az intézmény történetéről szóló könyvvel, valamint fotó- és videópályázattal ünneplik. Olyan hazai előadókat, zenekarokat hívtak meg, akik az elmúlt évtizedben jó párszor felléptek a Müpában, így fontos szereplői voltak a közösségteremtésnek. A koncert-kavalkád programjából kiemelte a Nemzeti Filharmonikusok, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Nemzeti Táncszínház, Szalóki Ági, Herczku Ágnes, Sena, a Muzsikás és a Budapest Bár fellépését. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jubileumi hétvége összes eseményét élőben, HD-minőségben közvetítik a mupa.hu honlapon.