Konrád

Látta már Bobby McFerrint zokniban vezényelni?

2015.03.11. 15:13

Programkereső

Március 11-én ünnepli Bobby McFerrin a hatvanötödik születésnapját. Ebből az alkalomból lerántjuk a leplet a világhírű jazz-zenész "titkos" klasszikus zenei munkásságáról. Nem mindennapi zenei élmény! VIDEÓ

A legtöbben a Don't worry, be happy című slágerével azonosítják, és csak kevesen tudják, hogy Bobby McFerrin jelentős komolyzenei képzettséggel rendelkezik. A klasszikus zene iránti vonzódása részben családjából ered: édesapja Robert McFerrin az első afroamerikai operaénekes, aki szerződést kapott a New York-i MET-ben. Kiváló baritonként jelentős szerepei voltak. Édesanyja szintén zenész volt, de ő már a jazz világában tevékenykedett: jazzéneklést tanított. Bobby eredeti hangszere a zongora volt, emellett megtanult fuvolán és klarinéton játszani. Az 1990-es évek elején a karmesterkedésbe is beleszeretett.

Bobby McFerrin vezényel
Bobby McFerrin vezényel

Elmondása szerint először csak azért hívták vezényelni, mert Don't worry, be happy című slágere miatt a koncertszervezők jó reklámnak és pikáns ötletnek tartották Bobby McFerrin és egy szimfonikus zenekar kombinációját. Ő azonban komolyan belevetette magát a karmesterkedésbe, többek között Leonard Bernsteintől is tanult. Vezényelte a San Franciscói Szimfonikusokat, a New York-i Filharmonikusokat, a Chicago Szimfonikusokat, a Cleveland Szimfonikus Zenekart, a Philadelphia Szimfonikus Zenekart, a Los Angeles-i Filharmonikusokat, a Londoni Filharmonikusokat és még nagyon sok zenekart. Egy idő után viszont arra is kíváncsivá vált, hogy hogyan lehet egy zeneileg teljesen avatatlan közönséget a színpadról vezényelni. Ebből aztán nagyon felemelő pillanatok születtek. Ezzel egy időben hobbijává vált a hihetetlenül bonyolult barokk hangszeres szólók énekes megtanulása és zenekari kísérettel való előadása.

A következőkben olyan videókat mutatunk, amelyekben Bobby a legnagyobb természetességgel vegyíti a klasszikus zenei elemeket a jazzel, mindezt úgy, hogy közben a közönség az egyik ámulatból a másikba esik.

1. Bobby McFerrin Vivaldi g-moll csellószonátájának második szólamát énekli a Milánói Scala Szimfonikus Zenekarával, Laffranchini csellistával karöltve.

2. Bach-hegedűverseny funky stílusban előadva? Igen, neki ez is megy!

3. Íme Bobby McFerrin, mint énekes-koncertmester. Amit csinál, az egészen meglepő: Bach III. D-dúr szvitjének főmotívumát adja elő csodálatos falzetthangján, miközben vezényli is a zenekart. 

4. Bobby McFerrin szemüveges, zoknis konduktorként oldja a komolyzene komolyságát még 1995-ben. Nem esik nehezére felváltva férfi, majd női áriát énekelni és rávenni egy klasszikus bőgőművészt arra, hogy jammeljen vele egy kicsit.  

5. Bobby elénekli az Ave Maria akkordbontását, miközben a közönséget ráveszi arra, hogy egy emberként énekelje ezt a csodálatos himnuszt. Videón is átjön, Bobby McFerrin mennyire ért ahhoz, hogy igazi közösségi zenei élménybe csalogassa nézőit.

6. Az énekes ezen a videón a pentaton skála erejét mutatja be szavak nélkül. Amellett, hogy nagyon mókás módszert választott ennek reprezentálására, figyelemre méltó az akkor 59 éves Bobby fizikai kondíciója is, amivel végigugrálja prezentációját.