Ervin

Újra fellép Szokolov az MVM koncertsorozatán

2015.03.12. 14:28

Programkereső

Március 17-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a világhírű zongoraművész, Grigorij Szokolov szólóestjével folytatódik a Magyar Villamos Művek koncertsorozata.

A világ talán egyik legjobb zongoraművésze, Grigorij Szokolov 2015-ben ismét hazánkba látogat, hogy elkápráztassa a zeneszerető közönséget. Március 17-én, kedden a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a maestro szólóestjével folytatódik Magyarország egyik legkiemelkedőbb és legkedveltebb komolyzenei hangversenysorozata, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. által életre hívott MVM Koncertek, amelynek ékköve idén is "A Zongora".

Grigorij Szokolov
Grigorij Szokolov

Ma Grigorij Szokolov egyike Oroszország legünnepeltebb művészeinek. Bachtól Schönbergig terjedő széles repertoárja, a zene értelmezésének komolysága és eredetisége, előadásmódjának pontossága mind a közönséget, mind a kritikát megragadja, bárhol is játszik. A budapesti közönségnek eddig többek között Bachot, Beethovent, Brahmsot, Chopint, Schubertet, Schumannt, Szkrjabint játszott, most J. S. Bach: B-dúr partita, BWV 825, No. 1, Beethoven: D-dúr szonáta, op. 10, No. 3, Schubert: a-moll szonáta, op. 143, D. 784, és Schubert: Hat moment musical, op. 94, D. 780 című szerzeményeket adja elő a zongoraszerető hallgatóknak.

"A világszerte ünnepelt művész először 2003-ban lépett fel Magyarországon a Zongora-sorozat meghívására és bűvölte el a hazai közönséget. A hosszú távú együttműködésnek köszönhetően évről-évre az MVM Koncertek vendége, annak ellenére, hogy 3 évre előre véglegesíti programját. Fellépései a hazai és nemzetközi zenei élet ünnepnapjai közé tartoznak. Idei hangversenyén Bach, Beethoven és Schubert művei hangzanak el," mondta Nagy Csilla, az MVM Csoport megbízott kommunikációs igazgatója.

Grigorij Szokolov
Grigorij Szokolov

A Leningrádban született Grigorij Szokolov tehetsége már ötéves korában megmutatkozott. Tanulmányait rögvest egy speciális zeneiskolában kezdte, majd 1960-ban a Leningrádi Konzervatórium tanulója lett, és alig tizenkét éves korában lépett először nyilvánosság elé. Négy évvel később, 1966-ban a zsűri egyhangú döntésével megnyerte a 3. Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyt. A fiatal tehetség sikerét koncertkörutak követték a Moszkvai Filharmonikus Zenekarral Olaszországban, Portugáliában és Németországban, majd Észak-Amerikában és a Közel-Keleten. Azóta fellépett a bécsi Musikvereinban, a berlini Filharmóniában, az amszterdami Concertgebouw-ban és a New York-i Carnegie Hallban, Londonban, Salzburgban, Tokióban, Párizsban, Rómában, Madridban. Olyan együttesek voltak a partnerei, mint a New York-i, a Drezdai, a Müncheni és a Varsói Filharmonikusok, a lipcsei Gewandhaus, a milánói Scala és a Zürichi Tonhalle Zenekara, valamint a Bambergi Szimfonikusok és Helsinki Rádiózenekar, s dolgozott már a világ vezető karmestereinek nagy részével, valamint mostanra az MVM Koncertek állandó vendége.

Az MVM Koncertek 2015-ös sorozatában olyan világhírű sztárok lépnek még fel, mint Evgeni Koroliov és Christian Zacharias, míg az évad elején Fazil Say, Ramin Bahrami, Piotr Anderszewski és Yulianna Avdeeva kápráztatták el a közönséget.