Konrád, Tivadar

Minden, amit a Müpáról tudni lehet

2015.03.13. 18:57

Programkereső

Tények és számok, amik megmutatják, miért és mitől lett a legfontosabb kulturális helyszínek egyike a Művészetek Palotája. MAGAZIN

Épület: A koncertközpont műszaki terveit a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda készítette Zoboki Gábor vezető tervező irányítása alatt. A kivitelezést Arcadom Építőipari Zrt. jegyzi. A 28 hónap alatt elkészült épületegyüttes három fő egysége a Duna felőli oldalon a Ludwig Múzeum, középen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, a keleti szárnyban a Fesztivál Színház. A három nagy részegység közös, magasba nyúló, üvegfalakkal határolt előcsarnokkal rendelkezik. Az előcsarnok szintjeinek összeköttetését széles lépcsők, mozgólépcsők és felvonók biztosítják. A Művészetek Palotája a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és Kottatár, a Ludwig Múzeum és a Nemzeti Táncszínház állandó otthona. Az épülethez étterem, zenemű- és könyvesbolt is tartozik.

A Müpa 2003-as tervváltozata (Limes modell)
A Müpa 2003-as tervváltozata (Limes modell)

Koncertterem: Az épület szíve a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, a világ egyik legjobb akusztikai adottságokkal bíró hangversenyterme. Befogadóképessége 1525 fő, de szükség esetén még 130 pódiumülés és 136 állóhely is rendelkezésre áll. A nyitott hangversenytér mozgatható bővítményeinek köszönhetően három különböző méretű színpad és zenekari árok kialakítását teszi lehetővé. Az akusztikai kialakítás szempontjából a teremnek meghatározó eleme a nézőtér fölé is benyúló három, külön-külön mozgatható elemből álló hangvető. A teremhez kapcsolódó stúdiókban professzionális felvételek készíthetők.

Művészetek Palotája
Művészetek Palotája

Orgona: A hangversenyterem képét a nézőtérrel szemben található az "orgonák orgonájának" is nevezett hangszerkomplexum uralja. A 6804 síp, 92 regiszter és 5 manuál együttese méretében és technikai lehetőségeiben is páratlan.

Művészetek Palotája
Művészetek Palotája

Színházterem: A Müpa keleti harmadában helyezkedik el a legkorszerűbb technikával felszerelt akusztikus előadóterem, a 443 férőhelyes, 750 négyzetméteres színpadú Fesztivál Színház.

Művészetek Palotája, az orgona játszóasztala
Művészetek Palotája, az orgona játszóasztala

Üvegterem: Az épületben található még a különleges kilátást biztosító Üvegterem, a 130 fő befogadására képes Előadóterem, a kisebb rendezvények lebonyolítására alkalmas Kékterem, továbbá a Nemzeti Filharmonikusok próbatermei.

Művészetek Palotája
Művészetek Palotája

Elismerés: Átadása után a Müpa 2006-ban elnyerte az építész szakma legrangosabb nemzetközi elismerését, a FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszakmai Szövetség) Prix d'Excellence-díját a nagyközönséget kiszolgáló épületek különleges kategóriájában, egyszóval: a világ legjobb kulturális létesítménye lett.