Béla

Ez már a jövő: íme a 3D-ben nyomtatott hegedű

2015.03.17. 11:32

Programkereső

Habár a legtöbben egyetértenek abban, hogy a hegedű már megszületésekor elnyerte tökéletes formáját, vannak, akik ebbe nem hajlandóak belenyugodni. Itt vannak például a piezoelectric hegedű megalkotói, akik olyan futurisztikus hangszert terveztek, amire még (rém)álmainkban sem mertünk gondolni.

A MONAD Studio Scott F. Hall-al közösen álmodta meg egy nagyobb, 3D-s nyomtatással készült kollekció részeként a bizarr és innovatív "hangszert", a mindössze két húrral rendelkező hegedűt, ami szinte semmiben nem hasonlít egy hagyományos hegedűre.

Piezoelectric-hegedű
Piezoelectric-hegedű

A projektet egy hasonló elven működő csellóval, egy gitárra hajazó, ún. monobarasitarral és két különböző didgeridooval közösen mutatták be. A hangszerek nem önálló instrumentumok, hanem egy hangkompozíció részei: egy nagyobb, falra szerelhető kerettel együtt működnek, ami nem csak a dizájn szempontjából fontos, hanem különböző rezgéseket gerjeszt, melyeket aztán a "hangszerek" felerősítenek. Az elv a piezoelektromosság, ami a kvrackristály pontos rezgésére épít, többek között ez a kvarcórákban is használt technológia.

Természetesen ezektől a hangszerektől nem várhatunk a fülünknek kedves, puha hangszínt, de a zajzenében még hasznukat vehetjük.

Íme a monobarasitar működés közben: