Konrád

Boulez 90 a Concerto Budapesttel

2015.03.20. 13:43

Programkereső

Bár Pierre Boulez a 20. század második felének zenéjére páratlanul nagy hatással volt, életműve alig-alig ismert a magyar közönség előtt - legtöbb műve még el sem hangzott hazánkban. A március 25-i koncert tisztelgés a zeneszerző munkássága előtt.

Három darabon keresztül nyerhetünk egy estényi bepillantást Pierre Boulez világába. Elsőként a legidősebb szerzemény, az 1974-75-ben íródott - és ahogy a cím is utal rá, Boulez társszerzőjének ajánlott - Rituel in memoriam Bruno Maderna hangzik el a Rácz Zoltán vezényelte zenekar előadásában. Az 1990-es évek közepén íródott Incises hosszú idő után az első zongoradarab volt, amit Boulez írt - a szerző azóta kétszer is átdolgozta, legutóbb 2001-ben. A Sur Incises című, az este zárásaként elhangzó, kéttételes darab már címében is utal rá, hogy az Incises zenei anyagán alapul, szerzője a művet az akkor 90 éves svájci dirigens és impresszárió, Paul Sacher tiszteletére írta.

Pierre Boulez
Pierre Boulez

Pierre Boulez eredetileg matematikai tanulmányokat folytatott, 1942-ben viszont Párizsba költözött, ahol a francia főváros konzervatóriumába, ott pedig Olivier Messiaen osztályába került. Karmesteri pályáját jó 20 évvel ezután, 1966-ban kezdi, 1969-ben vezényli először a New York-i Filharmonikusokat, azt a zenekart, amelynek 1971-1977 között vezető karmestere lesz.  A XX. század legfontosabb zeneműveinek tolmácsolása mellett Mahler, Bruckner és Wagner műveiben is otthonosan mozog.