Béla

Orosz Kulturális Napok

2015.03.23. 11:39

Programkereső

Az Orosz Föderáció Kulturális Minisztériuma március 19. és április 3. között Orosz Kulturális Napokat rendez Magyarországon. A 2013. április óta megvalósuló kulturális és oktatási együttműködési program keretében "Az orosz kulturális napok" célja idén is, hogy bemutassa az orosz művészet sokszínűségét, és példázza a kultúrák közötti párbeszéd jelentőségét.

Áprilisban lesz két éve, hogy - az Európa Tanács tagállamai kulturális minisztereinek tanácskozása idején és annak helyszínén, a moszkvai Nagyszínházban - aláírták az orosz-magyar kulturális együttműködési programot. Ennek keretében rendezik meg az orosz kulturális napokat Magyarországon - mutatott rá a miniszterhelyettes. Hozzátette, hogy még véget sem érnek az orosz napok Budapesten, a moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeumban nagyszabású Munkácsy-kiállítással veszi kezdetét az oroszországi magyar kulturális rendezvénysorozat.

Bolsoj Színház - Moszkva
Bolsoj Színház - Moszkva

Alla Manyilova elmondta, hogy az orosz napok, valamint a magyar kulturális eseménysorozat megvalósításának hatalmas lökést adott Vlagyimir Putyin orosz államfő februári magyarországi látogatása, valamint a magyar-orosz kapcsolatok lendületes, egyenletes fejlődése. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a két ország kulturális kapcsolatai a régmúltba nyúlnak vissza, Oroszországban szeretik a magyar kultúrát, jól ismerik Budapestet és általában Magyarországot. "Az utóbbi években nagyon sokan látogattak el önökhöz" - hangsúlyozta Manyilova.

A szentpétervári Mariinszkij Színház épülete
A szentpétervári Mariinszkij Színház épülete

Az orosz kulturális napok szervezésének kulisszatitkait sorolva elárulta, nem is számítottak arra, hogy egy olyan színvonalas budapesti intézményben léphetnek majd föl Oroszország legjobb zeneiskoláinak diákjai, nemzetközi versenyek győztesei, mint az általa "magyar Pompidou Központnak" nevezett Művészetek Palotájában. Alla Manyilova jövő pénteken Budapestre érkezik, és ő fogja megnyitni a zeneiskolások gálakoncertjét. Az orosz románc legjobb előadójának számító, Nyugat-Európában is rendkívül népszerű Oleg Pogugyint szintén a Müpában hallhatja majd a közönség jövő szombaton. Ugyanott március 30-án az Udmurt Köztársaság Állami Akadémiai Ének- és Táncegyüttese lép fel - emelte ki a miniszterhelyettes, akinek meggyőződése, hogy a programok elnyerik a magyar közönség tetszését.

Szentpétervár
Szentpétervár

Az Orosz Kulturális Napok Magyarországon című rendezvény a Látnivalók Oroszországban című fotókiállítás megnyitójával kezdődött meg a budapesti Orosz Kulturális Központban. Az április 3-ig nyitva tartó tárlaton Oroszország építészeti, történelmi-kulturális műemlékeit mutatják be hetven felvételen. Az ország területén számos építészeti történelmi-kulturális műemlék része az UNESCO Világörökség listájának, beleértve a moszkvai Kremlt és Vörös teret, Szentpétervár történelmi városközpontját és a Téli Palotát. A projekt célja, hogy az országról egy mindenre kiterjedő, átfogó képet mutasson, és ne csak a legikonikusabb nevezetességekkel találkozzunk, hanem a kevésbé híreseket is megismerjük (Bajkál-tó, Baskíria, Jakutszk, Elbrusz, Urál, Hanti- és Manysiföld, Petropavlovszk-Kamcsatszkij). A kiállításon megtekinthető lesz számos vezető orosz fotóművész munkája. A tárlat keretében a "Moszkvai Fotóművészet Háza", a "RIA Novosztyi" és a "Fotószövetség" gyűjteményéből, illetve magángyűjteményekből származó képek kerülnek bemutatásra.

A Központban március 26-án 18 órakor fellép a szentpétervári, népi hangszereken játszó crossover Tyerem Kvartett Szolovjova Jekatyerina, a Marinszkij Színház szólistájának közreműködésével. 

Március 29-én 16 órakor Művészetek Palotája ad otthont az Oroszország legjobb zeneiskoláinak diákjait bemutató koncertnek. Az előadók fiatal koruk ellenére (11-18 év közöttiek) számottevő oroszországi és külföldi koncerttapasztalatot halmoztak fel: zenei díjaik, fesztiválrészvételeik és versenyeredményeik véget nem érő listája igen meggyőző, valamint a résztvevők között többen is rangos zenei alapítványok tagjai. 

Novogyevicsij-kolostor, Moszkva
Novogyevicsij-kolostor, Moszkva

Március 30-án 20 órakor az Italmasz - az Udmurti Köztársaság Állami Akadémiai Ének- és Táncegyüttesének előadására kerül sor. Az együttest 1936-ban alapították, és közel 80 éve sikeresen képviseli az udmurt művészetet világszerte. Az együttes repertoárjának alapja az udmurt népzenéből és népi táncokból áll. Az udmurtok a finnugor etnikai csoporthoz tartoznak, amely felöleli a magyar, finn, mordvin, mari és komi-permiákat. Koncertjeik során az együttes a fent nevezett népek sokféleségéből merített kreativitásukat igyekeznek tükrözni. Budapest számára egy különleges koncert-összeállítással készült az „Italmasz". Az együttes lobbanékony, de ugyanakkor lírikus darabjai elvarázsoltak minden közönséget Szibériától az Egyesült Államokig és Thaiföldtől Németországig.

A Nemzeti Színházban március 28-29-én 19:30-kor az Alekszandrijszkij színház mutatja be Valerij Fokin Nyikolaj Gogol Háztűznéző című darabja alapján készült azonos című előadását. Gogol Háztűznéző című darabja pontosan 170 évvel ezelőtt kezdte meg útját az Alexandrinszkij színpadán. Ebbe beletartozik a premier előadás is, amelyben Podkoleszin szerepét a híres színész, Alexander Martyinov játszotta. A hagyomány szerint, ettől a pillanattól kezdve A revizor és a Háztűznéző is az Alexandrinszkij programjának szerves részévé váltak. A darab színpadra állítását a szerző születésének 200 éves évfordulója alkalmából szervezték.