Konrád

Többszörösen díjazott szólisták a BTF-en

2015.03.24. 11:24

Programkereső

Ifjú tehetségek és többszörösen díjazott csellisták és zongoristák váltják egymást a színpadokon, felejthetetlen élményekkel ajándékozva meg a közönséget.

A párizsi Conservatoire orgona tanszékének első nem francia oktatójaként Fassang László külföldön is a legkeresettebb orgonisták közé tartozik. A fesztiválra összeállított műsor az orgonairodalom gyönyörű, több száz évet átfogó keresztmetszete lesz. A nemzetközi koncertélet rangos szereplője, a japán Tsuyoshi Tsutsumi visszatér első sikereinek helyszínére. 1963-ban ugyanis pont a Budapesti Nemzetközi Casals Verseny megnyerésével indult el a csellista pályán. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Svájcban élő kiváló zongorista, Krausz Adrienne lesz partnere. A Liszt-díjjal frissen kitűntetett Balázs Jánost sokan Cziffra György reinkarnációjaként emlegetik, a fesztiválra egészen személyes műsort állított össze: példaképe legkedvesebb Liszt-átiratait hozza el a közönségnek. A salzburgi kötődésű, ECHO Klassik díjas Hagen Kvartett a közelmúltban ünnepelte alapításának 30. évfordulóját. A vonósnégyes - egy tag kivételével - ma is a kezdeti felállásban működik. 

Fassang László
Fassang László

Várdai István nevét a tavalyi ARD csellóversenyen aratott győzelme után minden zenebarát megismerte. Természetesen a tavaszi fesztivál programjai közül sem maradhatott ki az ifjú csellistatehetség. A Vigadóban a párizsi születésű, jelenleg Berlinben élő Julien Quentin lesz partnere, akivel közös estjén Schumanntól Dutilleux-ig közel másfél évszázad csellóirodalmába kaphat betekintést a közönség. A Fesztiválon a 19. századi bécsi szalonok hangulatát idézi meg a Schubert Kvartett budapesti műsora.

Rohmann Ditta
Rohmann Ditta

A szapporói Liszt Ferenc Szeminárium zenei verseny nyertesének díja hagyományosan az, hogy a győzelem évében Magyarországon léphet fel. Idén az igézően tehetséges Erika Naganuma kapta ezt a lehetőséget, és mutatkozik be a magyar közönségnek Chopin, Hayd és Liszt darabokkal. Szintén az ifjabb zenészgenerációt képviseli az olasz Beatrice Rana, akit tavaly az International Piano szaklap beválasztott a 30 év alatti legjobb zongoraművészek közé. Generációjának egyik kiemelkedő csellistája, Rohmann Ditta a hangszer repertoárjának kultikus darabjait, Bach hat gordonkaszvitjét szólaltatja meg a Budapest Music Centerben. Szilasi Alex korunk egyik legizgalmasabb technikai együttműködéséből született, különleges Peugeot-Pleyel zongorán előadott műsorával Ignaz Pleyel zeneszerző, kottakiadó és zongorakészítő munkássága előtt tiszteleg. Mocsári Károly és az Attitude Quartet pedig a magyar késő romantika egyik legjelentékenyebb mesterének, a 100 éve elhunyt Goldmark Károlynak állít emléket koncertjével.