Konrád, Tivadar

Kortárs műveket mutat be a Musiciens Libres

2015.03.31. 14:53

Programkereső

Karosi Bálint és Laczkó Bálint új művei és de Falla-átiratokat mutat be a formabontó formáció április 28-án a Zeneakadémián.

Miként nevük is jelzi, Musiciens Libres tagjai a zenei szabadság letéteményesei. Hisznek abban, hogy nincsenek falak a különböző stílusok között, hogy a klasszikus, a kortárs, a jazz, vagy a népzene egyaránt maradandó értéket képvisel. A kilenctagú zenekar hazánk talán legmodernebb, legformabontóbb együttese, ami mindig valami meglepőt, valami egészen különlegeset nyújt. Fiatalos lendületük és végtelen fantáziájuk új értelmet ad a zenetörténet akár több száz éves alkotásainak is. Tagjai generációjuk legjobbjai, találunk köztük jazz-énekest, népi cimbalmost, és jópár klasszikus zenészt. Tavaly decemberi reklámfilm-forgatással egybekötött nagysikerű klip-koncertjük után ezúttal a a Liszt Ferenc téri zenepalota Solti Termében lépnek újra pódiumra a Zeneakadémia Koncertközpont „A tehetség kötelez" című sorozatában, mely minden félévben több zeneakadémista növendéknek vagy zeneakadémiai kötődésű együttesnek kínál fellépési lehetőséget.

Musiciens Libres
Musiciens Libres

A Musiciens Libres műsora ezúttal minden eddiginél különlegesebb és érdekesebb lesz, hiszen két kortárs darab bemutatójára is sor kerül az est folyamán. Az új művekről és a felkészülésről Környei Miklós gitárművész, a Musiciens Libres  alapítója elmondta: „Karosi Bálint Hármasverseny cimbalomra, gitárra és hárfára című darabja nyitja majd a koncertet. Ez egy teljesen egyedülálló mű, hiszen ilyen felállásra még nem született darab a zeneirodalomban. Mivel nagyobb apparátusra készült, előadásában az Animae Musicae Kamarazenekar is közreműködik, akikkel ez lesz az első közös munkánk. A szólisták a Musiciens Libres tagjai lesznek: Razvaljajeva Anasztázia, Szalai András, és jómagam." A második műsorszám szerzője a 24 éves Laczkó Bálint, a Zeneakadémia tavalyi zeneszerzőversenyének díjazottja. Times of Change II című művét kifejezetten erre az alkalomra írta. „A Times Of Change II  egy korábbi művem alapötletére épül, amely egy olyan eljáráson alapul, mely a zenei anyag fokozatos átalakulását eredményezi, egy spektrumot, útvonalat létrehozva két homogén anyagállapot között. Az ennek segítségével elkészült darab azután válaszutat képezett: egy az átalakulást váratlan eseményekkel meg-megszakító, drámai útvonalat - és egy egyenletesebb folyású, de heterogénebb összetételű, kevésbé drámai lejtésű ösvényt. A Times Of Change II a drámai változat" - mondta el érdeklődésünkre a fiatal komponista. „Természetesen a szerzők is részt vesznek a felkészülési folyamatban, bár ez csak nehezen megoldható, hiszen Laczkó Bálint jelenleg Rómában tanul, Karosi Bálint pedig Bostonban él. A koncert előtti utolsó próbaidőszakra mindketten hazautaznak, hogy belevágjunk a közös munkába" - tette hozzá Környei Miklós.

Környei Miklós
Környei Miklós

A két kortárs darab után a Musiciens Libres előadóművészei alkotói oldalukról is megmutatkoznak, hiszen a Richard Strauss-kortárs spanyolországi zeneszerző, Manuel de Falla műveiből az együttes tagjai által készített átiratokat szólaltatnak meg. „Pregun Tamás és én gyakran készítünk átiratokat az együttes számára. Most de Falla műveiből, például A bűvös szerelemből, vagy A háromszögletű kalapból készített átiratainkból válogatunk. Duókkal kezdünk, triókkal folytatjuk, és egy szépen felépített, egyre sűrűsödő zenei folyamat végén szólal majd meg a teljes zenekar" - árulta el érdeklődésünkre az összeállításról Környei Miklós, aki az április 28-ai koncertet követően pódiumbeszélgetés keretében oszt meg további kulisszatitkait az együttesről és a koncertről.