Emma

Ötéves a classic.Esterházy

2015.03.31. 16:58

Programkereső

Játsszon a Fidelióval és legyen ott ön is az idén ötéves classic.Esterházy sorozat áprilisi nyitókoncertjén.

A szezonnyitó koncert művei különleges hangszereken csendülnek fel: Isabelle Faust az 1704-ben készült, Csipkerózsika fantázianevet viselő Stradivari-hegedűn játszik, Alekszander Melnyikov pedig az Esterházy Magánalapítvány gyűjteményéből származó Müller kalapácszongorát szólaltatja meg. Az elmúlt évek folyamán a "bújkáló" zeneszerzők mellett régi hangszereket is felfedeztek az Esterházy gyűjtemény munkatársai. Az említett mahagóni zongorát a kismartoni Esterházy-kastély fegyvertárában találták meg. A hangszer egykor II. Esterházy Miklós feleségének, az 1815-ös Bécs kongresszus ünnepelt dámájának, Maria Josepha Hermenegilde hercegné szalonjának volt kedvelt darabja. Maria Josepha egyik kedvenc időtöltése volt a whist kártyajáték és a levelezés mellett a zongorázás, pártfogolta Joseph Haydnt. Albrecht Czernin két éves restaurátori munkájának köszönhetően először 2012-ben csendült fel újra a bécsi Mathias Müller műhelyében 1805-ben készült kalapácszongora hangja.

Kismartoni Esterházy-kastély - Haydn terem
Kismartoni Esterházy-kastély - Haydn terem

"Németország legokosabb hegedűművészeként" számon tartott Isabelle Faust, valamint az orosz zongoraművész évek óta fantasztikus párost alkotnak. A zongorára és hegedűre írt zeneművekből álló program lehetőséget nyújt a két muzsikusnak, hogy Haydn, Mozart és Beethoven virtuóz zenei párbeszédeiben mutassa meg szenvedélyes játékstílusát.

Program:

Joseph Haydn: G-dúr szonáta zongorára és hegedűre, Hob.XV:32

Wolfgang A. Mozart: D-dúr szonáta zongorára és hegedűre, K.306

Wolfgang A. Mozart: A-dúr szonáta hegedűre és zongorára, K.305

Wolfgang A. Mozart: G-dúr variáció hegedűre és zongorára, K.374/b

Ludwig v. Beethoven:    Esz-dúr hegedű-zongora szonáta, Op. 12/3

Kérdésünk: Melyik hangszerkészítő műhelyében készült 1805-ben az a a kalapács-orgona, amelyet Alekszander Melnyikov szólaltat meg az április koncerten?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat a kismartoni Esterházy-kastély Haydn-termébe április 18-án.