Béla

Passió a Pannon Filharmonikusokkal

2015.03.31. 17:41

Programkereső

Bach János-passió című művét szólaltatja meg a Pannon Filharmonikusok március 31-én, 19 órakor a pécsi Kodály Központban.

A húsvéti ünnepi hangversenyen a debreceni Kodály Kórus mellett a hazai énekművész gárda színe-java vendágszerepel. Most először lép fel a Pannon Filharmonikusok szólistapartnereként Pasztircsák Polina és Kovács Péter. Cser Krisztián, Megyesi Schwartz Lúcia, Alessandro Codeluppi és Kálmán László pedig visszatérő vendégművésze az együttesnek.

Cser Krisztián
Cser Krisztián

Bach János passióját 1724 nagypéntekjén mutatták be a lipcsei Szent Miklós templomban. A mű János evangéliuma alapján Jézus szenvedéseit és halálát dolgozza fel, zenéje azonban mégsem tragikus, hanem fényes és ünnepélyes, a közelgő feltámadást előlegezve meg ezzel. Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmester gondolatait idézve: "Bach János-passiója az emberiségnek azon csoportját is közelebb viszi Istenhez, amely szívében nem érez közösséget egy vallási felekezettel sem. Bach műve minden bizonnyal az egyik legmegrendítőbb evangélium-elbeszélése a világ művészetének."