Konrád, Tivadar

Zarathustra a Pannon Filharmonikusokkal

2015.04.07. 12:59

Programkereső

A pécsi zenekar következő, április 18-i koncertjén Bogányi Gergely közreműködésével hangzik el Dubrovay III. zongoraversenye.

Ha feltesszük az utca emberének a kérdést, vajon mi Wolfgang Amadeus Mozart művészetének titka, a válaszok között szinte biztosan szerepelni fog a dallamosság szó, amely látszólag a 20. és 21. század műzenéjéből kiveszni látszik. Ezen tendencia ellen sokan igyekeznek fellépni, például Dubrovay László is, aki legutóbbi műveiben igyekezett visszafordítani a dallam, a harmónia, a ritmus, a dinamika és a hangszín folyamatos marginalizálódását. Érdekes párhuzam továbbá, hogy az osztrák mester korában a mai hangversenyek elődjét akadémiának hívták, - ilyen esemény keretében került bemutatásra az A-dúr rondó is - a III. zongoraverseny szerzője pedig egy hasonló nevű, de más jellegű intézmény, a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának elnöke.  Richard Strausstól ellenben távol állt mindenféle "akadémizmus", különösen szimfonikus költeményeiben, mint a Nietzsche nyomán írt Imígyen szóla Zarathustra című művében. A bemutató óta eltelt majd' 120 évben a darab mit sem veszített frissességéből és ezzel együtt népszerűségéből.

Bogányi Gergely
Bogányi Gergely

Az est karmestere Christian Schumann a németországi Freiburg im Breisgauban született 1983-ban. Hatévesen kezdett zongorázni, a Freiburgi Zenei Egyetemen tanult vezényelni. A karmester- és zeneszerzés-diplomáját 2007-ben a Weimar-i Liszt Ferenc Egyetemen szerezte, Nicolás Pasquet és Michael Obst tanítványaként, ugyanebben az évben megnyerte a Budapesti Nemzetközi Karmesterversenyt. Tanulmányai során olyan mesterei voltak rá hatással, mint Pierre Boulez, Kurt Masur, Jorma Panula és Jurij Szimonov; olyan karmestereknek asszisztálhatott, mint Christoph v. Dohnányi, Eötvös Péter, Esa-Pekka Salonen, David Stern és Frank Strobel. Számos szimfonikus zenekart és operát vezényelt szerte Európában, Ázsiában és az Amerikai Egyesült Államokban.