Csilla, Noémi

A jövő világsztárjai a Kaposfesten

2015.04.09. 17:25

Programkereső

Új fellépői kör és - az Erkel Ferenc Kamarazenekar meghívásával - a nagyobb létszámú kamarazene felé nyit a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, a Kaposfest, amelyet augusztus 13. és 19. között hatodik alkalommal rendeznek meg a somogyi megyeszékhelyen.

Az idei fesztivált felvezető április 9-i budapesti sajtóbeszélgetésen Baráti Kristóf hegedű- és Várdai István csellóművész, a fesztivál új művészeti vezetői elmondták: az idei Kaposfestre olyan művészeket sikerült megnyerniük, mint Würtz Klára, Farkas Gábor és Finghin Collins zongoraművészek, Perényi Miklós gordonkaművész, Szűcs Máté, a Berlini Filharmonikusok szólamvezető brácsása, Dudu Carmel, az Izraeli Filharmonikusok szólamvezető oboaművésze és Celeng Mária operaénekes. Szintén visszaigazolta idei fellépését Koh Gabriel Kameda német-japán hegedűművész, az Apollon Musagete Quartett nevű lengyel vonósnégyes és Zempléni Szabolcs kürtművész, de Boldoczki Gábor trombitaművész részvétele is valószínű - sorolták.

Kaposfest
Kaposfest

A fesztiváligazgató elmondta: a fesztivál alapítóját és eddigi művészeti vezetőjét, Kokas Katalint váratlan, meglepő lemondása után egy hónapig próbálta maradásra bírni, és csak azután kérte föl Baráti Kristófot és Várdai Istvánt, miután kiderült, hogy Kokas Katalin döntése végleges. A kérdésre, hogy Kokas Katalin miért állt fel a posztról, Bolyki György azt mondta: erről őt kell megkérdezni. Baráti Kristóf hangsúlyozta, hogy az idei fesztiválra - már csak a szűkös időkorlátok miatt is, hiszen alig néhány hete kezdték el a szervezést - olyan muzsikusokat hívtak meg, akik a legközelebb állnak Várdai Istvánhoz és hozzá, nem zárta ki ugyanakkor annak a lehetőségét, hogy a következő években az eddigi fellépői kör egyes tagjai is visszatérjenek Kaposvárra. Baráti Kristóf kiemelte Várdai Istvánnal közös menedzserük, Körner Tamás segítségét a szervezésben.   

Az eddigi hagyományokhoz híven továbbra is elsősorban olyan művészeket szeretnének meghívni a fesztiválra, akik még nem világsztárok, de jó úton haladnak afelé. Bolyki György szerint nem a Budapesti Tavaszi Fesztivál fellépőivel akarnak vetekedni, inkább olyan új muzsikusokat szeretnének bemutatni a magyar publikumnak, akik a legmagasabb színvonalat képviselik, de talán még nem annyira ismertek. Az új fellépők mellett az idei év legfőbb újdonsága az lesz, hogy nyitnak a nagyobb létszámú kamarazene felé, ebből a célból rezidens zenekarnak kérték fel az idén 30 éves Erkel Ferenc Kamarazenekart, amely különböző formációkban lép majd fel, például versenyműveket ad elő a fesztiválon fellépő szólistákkal.  

Baráti Kristóf és Várdai István
Baráti Kristóf és Várdai István

A bevált hagyományok közül folytatódnak a népszerű műismertetők. Az előadó idén egy - egyelőre inkognitóban maradó - frissen végzett zenetudós lesz, és Bősze Ádám is újra oszlopos szerepet vállal a Kaposfesten.  Az új művészeti vezetők kitértek arra is, hogy a fiatal hazai zenészeknek is szeretnének bemutatkozási lehetőséget biztosítani. Várdai István például arról beszélt, hogy ha folytatódnak az évek óta tartott pécsi kurzusaik Baráti Kristóffal, a legjobb diákok felléphetnének a fesztiválon is. A Virtuózok című tehetségkutató műsor legjobbjaival is felvették már a kapcsolatot - tették hozzá. Szeretnék elkerülni, hogy ők maguk legyenek a fesztivál középpontjában, ehelyett egyenrangú szereplőkben gondolkodnak. Ezzel együtt természetesen számos koncerten, a legkülönfélébb felállásokban fognak maguk is muzsikálni - tették hozzá.   

A következő években a zenéhez kapcsolódó egyéb programokat is terveznek, így szó van például a közönséget a próbafolyamatba bevonó workshopról, hangszerbemutatóról és -kiállításról, irodalmi, gasztronómiai programokról. Szintén a tervek között szerepel a Mezzo vagy a medici.tv meghívása a Kaposfestre, hogy egyes koncerteket rögzítsenek és később műsorra tűzzenek. Bolyki György elmondása szerint az idei fesztivál programjainak zöme májusban már elérhető lesz.  A fesztiváligazgató közölte: a Kaposfest finanszírozási keretei változatlanok, a Kaposvár városával és a Nemzeti Kulturális Alappal (NKA) kötött szerződésük 2016-ig szól.