Konrád

"A zenekari tagok a legjobb barátai"

2015.04.09. 10:45

Programkereső

A zsenialitás titkát szerette volna megfejteni Sólyom András filmrendező, mikor nekilátott a Fischer Ivánról szóló dokumentumfilmnek, amelyet április 9-én mutatnak be a budapesti mozik. Nem lőjük le a poént azzal, hogy eláruljuk: a receptet nem találta meg, ellenben megismerte a sajátos kémiát, ami a BFZ különleges világát mozgatja. INTERJÚ

- Egy éven át követte nyomon a Budapesti Fesztiválzenekart. Mennyire folyt bele a zenekar életébe?

- 2009 óta dolgozom rendszeresen a zenekarral. Filmes munkáim egyike egy ötperces híradósorozat volt, amelyet Váradi Júliával közösen készítettünk a Fesztiválzenekar Müpa-koncertjei elé. Ezekben a híradókban Fischer Iván is vezető szerepet kapott. 2013 nyarától - mintegy a híradók folytatásaként - Pusztay András producer biztosított megfelelő anyagi hátteret ahhoz, hogy sok-sok turnéra elkísérhessük a zenekart Amerikába, Ázsiába és több európai országba is. A forgatás New Yorkban, Mozart Figaro házasságának bemutatójával kezdődött, és 2014 tavaszán az ázsiai turnésorozat tajvani koncertjével ért véget.

- Milyen munkamódszer jellemezte a forgatást?

- Nagyon sokat forgattunk próbákon, ezek formálták leginkább az Ivánnal kapcsolatos élményeimet. Szinte hihetetlen, de megengedte, hogy beüljek a kamerával a zenekarba, és testközelből forgassak. A film Bruckner IX. szimfóniájának egy olyan részletével kezdődik, ami a teljes szimfóniában nem túl hangsúlyos motívum, de a próbán egy zenei gondolat fantasztikus kiemelkedését filmezhettem le, és ez engem teljesen lenyűgözött.

- A zenekart nem zavarta, hogy a kamerájával fürkészi a mindennapjaikat?

- Mivel rendszeresen felbukkantam, megszoktak, lényegében „elviseltek", de azt nem mondom, hogy mindig örültek nekem. Engem viszont meglepett, milyen fegyelem van ennél a zenekarnál, például halálosan pontosan kezdődnek a próbák. És az is tetszett, hogy minden próbára abszolút felkészülten jönnek a muzsikusok.

- A beharangozó azt ígéri: megismerhetjük Fischer Iván magánemberi oldalát is.

- Ez nem kimondottan magánéleti titkokat jelent, hanem inkább annak az emberi magatartásnak a bemutatását, ahogyan a körülötte lévőkkel kommunikál. Egy riportban, ezt a filmben mondja, a zenekari tagok a legjobb barátai. Ezt én is így láttam, már-már több időt tölt a muzsikusokkal, mint a családjával.

Sólyom András
Sólyom András

- Ilyen hosszú idő alatt komolyzene-szakértővé válik az ember? 

- Távolról se vagyok szakértő. Persze a klasszikus zene korábban sem állt tőlem távol. A filmfőiskola rendező szakán Fábri Zoltán volt az osztályfőnököm, és ő fontosnak tartotta, hogy zenei képzést is kapjunk. Én ezt nagyon szerettem. Petrovics Emil volt a zenetanárunk, és az évek múlásával egyre inkább tudom, hogy a tanításainak életre szóló hatása lett.    

- Mi volt a film elkészítésének előzetes célja, és a forgatás folyamán milyen fókuszpontok alakultak ki?

- Az előre megfogalmazott cél az volt, hogy megpróbáljuk megfejteni, miben áll Fischer Iván sikerének titka. Szerintem ez nem sikerült. De bemutatunk egy olyan embert, aki teljességében meg tudja valósítani önmagát. Aki tudja, hogy ez csak mások segítségével, a zenekarral és a közönséggel együtt lehetséges.