Sándor, Ede

Gyermekek vagyunk - Hősök vagyunk

2015.04.13. 12:54

Programkereső

Az Óbudai Danubia Zenekar meghirdette 2015/16-os bérletsorozatait. Az előző évadhoz hasonlóan a jövő szezonban is tematikus koncertsorozatokkal jelentkezik a zenekar.

A zenekar folytatja zeneakadémiai sorozatát, mely idén is kétszer négy koncertből áll majd. Az őszi évad négy koncertjének szlogenje: Gyermekek vagyunk. Minden művészettel foglalkozó ember megőriz valamit a gyermekkorból, és talán a koncertsorozat műveit hallgatva a közönség is ugyanígy kapcsolatba kerülhet saját gyermekkori énjével. Az egyes koncertek a gyermekkor alapélményeit járják körbe: a Szabadság, Könny, Játék és Mese hívószavak köré csoportosítva a műsorokat.

A tavaszi négy koncert kapcsolódik az őszi évadhoz, hiszen itt a gyermek szemszögéből mutatják be egy ideális felnőttkor álmát, ahol minden gyermekből igazi hős válhat. Ezért a sorozat mottója: Hősök vagyunk. Hősök kicsit maguk a művészek is, akik foggal-körömmel igyekeznek elmúlt korok értékeit átörökíteni a jövőnek, és hősként ismerhet magára a közönség is, amikor azonosul a koncertek főszereplőivel, akik akár Forradalmárként, vagy Teremtőként, a Gyászt legyőzve vagy épp a Szerelem erejétől megtisztulva válnak az egyetemes emberi kultúra példaadó hőseivé.

Haydn portrésorozat

A zenekar előző évek újító kezdeményezését folytatva az új évadban is három részből álló zeneszerző-portré sorozatokkal szeretné becsalogatni a művek hátterére, és keletkezésük kontextusaira nyitott, javarészt fiatalokból álló közönséget a Budapest Music Center nagytermébe. Az őszi szezonban a sorozat középpontjában Joseph Haydn személye és életműve áll, amelyet nem csupán szimfonikus, de kamarazenei és vokális alkotásokkal is igyekszik közelíteni a hallgatósághoz a sorozat állandó házigazdája, Eckhardt Gábor. Az ő színes, vetítéssel és anekdotákkal átszőtt vezetésével kívánják új megvilágításba helyezni a szerzők ismert, vagy éppen árnyékban hagyott remekműveit. Az őszi sorozat Haydn korai éveitől, a viharos szerelmeken át egészen a világsikerig ível, színes, ám korántsem teljességre törő keresztmetszetét nyújtva az életműnek.