Gertrúd, Patrik

Concerto Classico

2015.04.14. 13:36

Programkereső

A Concerto Budapest soron követező koncertjén, április 25-én J.S Bach, Sosztakovics és Fazil Say műveiből hallhat válogatást a közönség a Zeneakadémián.

Valamikor a legnagyobb mesterek is írtak könnyedebb, szórakoztató muzsikát, még maga Johann Sebastian Bach is szakított erre időt, és négy zenekari szvitet hagyott az utókorra. A sorban az első a mai este nyitó darabja, az úgynevezett C-dúr szvit, amely csupa francia táncot sorakoztat fel. Sosztakovics I. zongoraversenyét eredetileg trombitaversenynek szerette volna megírni. Később zongoraszólamot komponált bele, végül a billentyűs hangszer vált meghatározóvá a műben. A világhírű zongoraművészként és jazz-zenészként is ismert Fazil Say kifejezetten Boldoczki Gábor számára írta Trombitaversenyét: a rendkívüli odafigyelést igénylő mű a szerző török népzenei gyökereiből, valamint jazz iránti vonzódásából táplálkozik. Az est zárásaként a zenekar Sosztakovics IX. szimfóniáját szólaltatja meg, amelyet szerzője örömteli, vidám kis darabnak nevezett, és amelyet játékossága miatt gyakran Haydn szimfóniáihoz hasonlítanak

Bogányi Gergely
Bogányi Gergely

Két kitűnő szólista lesz Április 25-én a Concerto Budapest vendége: a főleg romantikus műveket játszó zongoraművész, Bogányi Gergely ezúttal Sosztakovics I. zongoraversenyét mutatja be, a darabban szintén szólószerepet játszó trombita - és a hangszert virtuóz módon megszólaltató Boldoczki Gábor - pedig ironikusan kommentálja a zongora dallamait. A zenekart ezúttal nem annak vezetője, Keller András, hanem a Kossuth-díjas Medveczky Ádám vezényli.