Emma

Japán-magyar est

2015.04.15. 16:49

Programkereső

A Németajkú Református Egyházközség templomában április 17-én, pénteken este 19 órakor ad közös koncertet a Kyoto Music Cecilia Choir és az Erkel Ferenc Vegyeskar.

A Kasai Susumu által vezetett Kyoto Music Cecilia Choir egy hölgyekből álló, kamarakórus jellegű formáció, amely a karnagy több zenei csapatából összeállított "fesztiválkórusának" a része. A férfiak és nők alkotta kórus rendszeresen ad jótékonysági koncerteket Kiotóban, első nagy saját koncertjét 2013. augusztusában a Kiotó Koncerttermében tartották. Mostani koncertkörútjukon 15 női tag van jelen, műsorukban japán és európai szerzők darabjait is megszólaltatják. Kasai Susumu zeneszerző, több mint 33 éve dolgozik Kiotóban karnagyként és karmesterként, valamint a Kiotó városi Zeneművészeti Szakközépiskola tanára is. Több dal és kórusra írt kompozíciója jelent meg zeneműkiadónál és sikerrel éneklik, adják elő Japánban országszerte.

Japán- magyar est meghívó
Japán- magyar est meghívó

Erkel Ferenc Vegyeskar 1948-ban alakult Pászti Miklós és Fasang Árpád vezetésével. 1963-tól Maklári József kiváló karnagyi munkája révén a kórus a legjobb hazai kórusok egyike lett. Később, 1997. szeptemberében két fiatal karnagy vezetésével a kórus újjáalakult, s azóta már 17 éve működik A kórus célja, hogy minden kor és zenei stílus kórusirodalmából minél több "értékálló" művet, minélhitelesebben tolmácsoljon a hazai és külföldi közönség számára. A kórus repertoárja a reneszánsz szerzőktől kezdve egészen a kortárs művekig terjed. Külön figyelmet fordít a vegyeskar a magyar szerzők műveinek terjesztésére itthon, és külföldön egyaránt. Az Erkel Ferenc Vegyeskar nevéhez több zenemű ősbemutatója is fűződik. A kórus részt vett több olyan oratórikus mű előadásában, melyek során más kórussal és zenekarral együtt lépett fel.

Erkel Ferenc Vegyeskar Goriziában (2012)
Erkel Ferenc Vegyeskar Goriziában (2012)

Az Erkel Ferenc Vegyeskar karnagya: Dr. Cseri Zsófia, aki a SZTE Zeneművészeti Kar Zeneelmélet Tanszékének főiskolai docense. 1998-tól előbb társkarnagyként, majd 2002 óta a kórus karnagyaként vesz részt az Erkel Ferenc Vegyeskar munkájában. Munkája során számos karnagyi különdíjban részesült (1998-ban, 2003-ban, 2006-ban, 2008-ban, 2011-ben és 2012-ben).