Csilla, Noémi

Zenészek, akiket megihletett a Trónok harca

2015.04.19. 07:00

Programkereső

Április 12-én debütált Trónok harca ötödik évada. Hétvégi kikapcsolódásként összeállítottunk egy listát Ramin Djawadi ragyogó főtémájának legfurcsább és legötletesebb klasszikus zenei feldolgozásaiból. MAGAZIN

Trónok harca
Trónok harca

A brit királyi gárda verziója

Úgy hírlik, Erzsébet királynő nagy Trónok harca rajongó, állítólag még a sorozat forgatási helyszínére is ellátogatott, hogy szemügyre vehesse az igazi vastrónt. A királyi gárda különleges performansszal kedveskedett neki: őrségváltáskor egy váratlan pillanatban a Buckingham Palace előtt a fúvósok hada rázendített a Trónok harca főcímdalára.

Csellók a pincében

Figyelemreméltó feldolgozás a Break of Reality zenekar három csellóra és egy dobra hangszerelt változata. Feszültség, dinamizmus, letisztultság!

Az erdő hangjai

Egyértelműen a film képi világát akarja megidézni ez a csodálatosan fényképezett, nyugodt tempójú videó a rendkívül sokoldalú Albert Chang-tól, aki nemcsak a videó látványát, de a hangszerelést is jegyzi, valamint ő játssza az első hegedűszólamot is.

Az egyszemélyes zenekar verziója

Jason Yang úgy döntött, egyedül oldja meg a feladatot. A The Rains of Castamere című számot elektromos hegedűn és akusztikus hegedűn rögzítette sávonként, a mozgóképes felvételeket pedig egymás mellé helyezte, így megsokszorozva magát.

Kültéri kamarazenekar

A jelek szerint a pop, rock és r'n'b feldolgozásairól ismert fiatal ausztrál kamarazenekart, az Astonband-et is megbabonázta a Trónok harca képi világa.

A gyászindulós változat

Gyertyák, páncéling, tábortűz, füst. Képi sztereotípiák, amelyektől az amúgy is patetikus dallam végképp túlcsordul. Taylor Davis mintha a többszörösen Arany Málna-díjra jelölt Rejtélyek szigetéből vágta volna össze a képkockákat.

Flúgos, meglazult vonós verzió

A magukat Bad Bows-nak nevező páros nem sajnálva a hangszert a tökéletes drone-hangszín elérése érdekében annyira leeresztette a vonót, hogy a pálca és a szőr közé befért a hegedű teste. Mindehhez egy üres templom belterét, és egy várromot találták a legalkalmasabb háttérnek.

A férfivécés verzió

Teljesen értetlenül állunk az utolsó versenyző előtt, aki végre teljesen függetleníteni tudta magát a film vizuális világától és egy férfivécé öt fülkéjébe helyezte el a történetet úgy, hogy az öt vécét trónokként értelmezte újra. Hogy ki győzött a trombita, a harsona, a kürt, a tenorkürt és a tuba közül, azt mindenki döntse el saját maga!