Konrád

Hermann az iskolában

2015.04.24. 17:57

Programkereső

Az Óbudai Danubia Zenekar sorozatának legújabb részeként Felix Mendelssohn: Hazatérés idegenből című daljátékának „gyerekre szabott” változatát láthatták az óbudai általános iskolások.

Öregedő szülők, meleg családi fészek, katonáskodó fiú, reménykedő szerelmes menyasszony és a szélhámos csábító; no meg álruhák, álcázások bonyolult kavalkádja. Nem is kell több egy komikus daljátékhoz. Mendelssohn utolsó befejezett daljátékához Hámori Máté írta át a gyerekek számára is mókás, rímekbe szedett párbeszédeket. A zenés, fergeteges bonyodalom igazi kacagtató élményt nyújtott az óbudai általános iskolások számára.

A művet, bár a XIX. században népszerű egyfelvonásos repertoárdarabja volt számos német színháznak, a XX. század szinte teljesen elfeledte, kivéve az időnként játszott nyitányt. Mendelssohn zenéje azonban teljes fényében ragyog ebben a műben. Hámori Máté karnagy választása azért esett erre a műre, mert ismeretlensége ellenére tele van a szerző szebbnél szebb, időnként szinte zseniális zenei megoldásaival, és Mendelssohnt új, színházi oldaláról mutatja be a közönségnek. A darabhoz az új magyar szöveget, a prózai dialógusokat és a narrátor rímekbe szedett szövegét is Hámori Máté írta, Az előadásban a gyönyörű zenei részek mellett a komikus elem is előtérbe került.

A daljáték felnőttekre „áthangszerelt" változatát a Budapest Music Centerben április 28-án láthatják majd az érdeklődők. Szereplők: Röser Orsolya, Bakos Kornélia, Bátki Fazekas Zoltán és Balczó Péter.