Emma

Várdai és a Kodály Filharmonikusok a Müpában

2015.04.24. 16:27

Programkereső

A Kodály Filharmonikusokkal lép fel Várdai István gordonkaművész a Művészetek Palotájában május 3-án. A koncert kuriózuma, hogy 4 csellódarab is felcsendül egy este alatt, köztük Dvořák h-moll gordonkaversenye, amellyel az idén 30 éves szólista tavaly megnyerte a rangos müncheni ARD-versenyt.

A debreceni zenekar Somogyi-Tóth Dániel vezényletével Schubert VIII., "Befejezetlen" szimfóniájával vezeti fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartandó hangversenyt, amelyen ezt követően már kizárólag olyan darabok csendülnek fel, amelyekben a cselló játssza a főszerepet. Elsőként Max Bruch Kol Nidrei című, csellóra és zenekarra írt darabja szólal meg, amely - mint arámi címe is sejteti - két zsidó zenei témát dolgoz fel. Dvořák eredetileg zongorára és csellóra írt g-moll rondója (op. 94) zenekari változatban hangzik el, majd Csajkovszkij Pezzo capricciosója zárja a koncert első részét. A hangverseny második felében Dvořák h-moll gordonkaversenye hangzik el, az a darab, amellyel Várdai István tavaly szeptemberben megnyerte a müncheni ARD Nemzetközi Csellóversenyt.

Várdai István
Várdai István

Az est karmestere, Somogyi-Tóth Dániel a koncert hónapjában kezdi meg ötödik évét a több mint 90 éve működő zenekar igazgatójaként és művészeti vezetőjeként.

A Müpa Szimfonikus felfedezések című sorozatának idei évadbeli zárókoncertje előtt is megtartják az Előhang című beszélgetést, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.