Béla

Vendégségben Mozartnál és Schubertnél

2015.04.26. 10:13

Programkereső

Ikonikus helyszínekben nem szűkölködik Bécs: két híres zeneszerző egykori otthonát is megtekinthetik a zenerajongók az osztrák fővárosban járva.

Mozart élete során rengeteg helyen élt Bécsben, mégis csak egyetlen lakása maradt fenn. 1784-től 1787-ig élete legboldogabb éveit töltötte a Domgasse 5-ös szám alatt. Több kiváló műve, köztük a Figaro házassága is ebben a négy szobából, két kabinetszobából és egy konyhából álló lakásban született. Ezekben az években Mozart ünnepelt művész volt, kifejezetten illusztris társaságban mozgott és számos koncertet adott nemesi házakban.

Mozartshaus
Mozartshaus

A Stephansdom közelében található épületet 2006-ban, Mozart 250. születésnapja alkalmából újították fel teljesen, azóta három emeleten a munkásságát és a korát bemutató kiállítással fogadja a látogatókat. Az első emeleten a zeneszerző itt eltöltött két és fél éve áll a középpontban, a másodikon leghíresebb operái és a Requiem, továbbá itt tekinthető meg a Varázsfuvola-részleg profi multimédiás berendezéssel. A harmadik emeleten Mozart bécsi életét követhetjük nyomon a fellépéseitől kezdve a játékszenvedélyén át a szabadkőműves kapcsolataiig.

Mozartshaus
Mozartshaus

Franz Schubert 1797. január 31-én a mai Bécs külvárosában, Himmelpfortgrundban, egészen pontosan a konyhában látta meg a napvilágot tizenhat gyermek közül tizenharmadikként. A szülőházat, ahol élete első négy és fél évét töltötte, napjainkra felújították, így az egyemeletes, kis udvaros, nyitott folyosós épület ragyogó állapotban fogadja a látogatókat. Egykoron a ház tizenhat részre volt osztva, ahol teljes családok éltek meglehetősen szűkös körülmények között, többnyire egy szobában. Schubert édesapja tanárként dolgozott, és az osztályterem is ebben a házban volt. Az itt látható kiállítás Schubert egész életét dokumentálja tanulmányaival, zenei fejlődésével, családja és barátai bemutatásával együtt.

Schubert szülőháza (Forrás: Momus Magazin)
Schubert szülőháza (Forrás: Momus Magazin)

A lakás, ahol Schubert meghalt, talán a legszívbemarkolóbb hely az összes bécsi múzeum közül. Schubert két és fél hónapig, 1828. november 19-én bekövetkezett haláláig élt a Naschmarkt melletti Kettenbrückengassén található házban testvére vendégeként. Egyik legutolsó művét, a Der Hirt auf dem Felsen-t is itt komponálta. Ekkor már jó ideje betegeskedett szifiliszben, és szenvedett annak higannyal való kezelésétől. 31 éves korában érte a halál, amelynek oka valószínűleg a tífusz volt. A kiállítás bemutatja életének utolsó heteit, a temetését és Beethoven végső nyughelye melletti sírját is.

Schubert utolsó lakhelye (Forrás: www.habsburger.net)
Schubert utolsó lakhelye (Forrás: www.habsburger.net)

További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.