Sándor, Ede

Koncert körte formában

2015.04.28. 11:58

Programkereső

Eric Satie-ra, a 90 éve elhunyt francia zeneszerzőre emlékezik az Óbudai Társaskör május 8-i hangversenye.

Erik Satie (1866-1925) francia zeneszerző és zongorista kora egyik legnagyobb hatású művésze volt, holott a konzervatóriumból kidobták, tehetségtelennek, dilettánsnak, sőt sarlatánnak kiáltották ki. A Montmartre-i bohémot olyan barátok vették körül, mint Mallarmé vagy Verlaine, később Debussy vagy Ravel rajongott érte.  Az álmodozó hal, a Körteformájú darabok, a Bürokratikus szonáta vagy a Gymnopédiák excentrikus szerzője máig népszerű, generációk fedezik fel furcsa műveit újra és újra.

Erik Satie
Erik Satie

Halálának 90. évfordulóján nemcsak zeneműveinek felidézésével emlékezhetünk rá, hanem válogatást hallhatunk számtalan levele, újságcikke és brosúrája közül is, amelyekből egyéni világlátását, vallási és művészeti témákban való jártasságát ismerhetjük meg. A május 8-i esten az Óbudai Társaskörben fellép Futó Balázs (zongora), Bodrogi Éva (ének) és Gyabronka József színművész. A szerkesztő, műsorvezető Mácsai János.

Kérdésünk: Melyik híres párizsi kabaré törzsvendége és zongoristája is volt Eric Satie?

A helyesen válaszolók közül két szerencsés a Fidelio vendégeként ellátogathat a május 8-án 19 órakor kezdődő koncertre az Óbudai Társaskörbe.