Sándor, Ede

Menesztették Kupper Andrást

2015.04.30. 16:24

Programkereső

Menesztették Kupper Andrást, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kancellárját - értesült a Napi Gazdaság április 30-án.

A lap online kiadása szerint Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök felmentette pozíciójából Kupper Andrást.

A lap információi szerint a döntés oka, hogy Kupper András nem tudott megfelelő kapcsolatot kialakítani a Zeneakadémia vezetésével. Az ügy előzménye, hogy az egyetem szenátusa elutasította a kancellár által kezdeményezett szervezeti átalakításokat, a szervezeti és működési szabályzatának módosítását. Ezután - sajtóhírek szerint - Kupper András azonnali hatállyal visszavonta vagy felfüggesztette az egyetem vezetőinek megbízatását.

Kupper András
Kupper András

A hét elején a kancellár cáfolta a hírt, és kijelentette: közös kodifikációs bizottságot hozott létre, amely részletesen áttekinti a tervezetet a konszenzus érdekében, illetve hangsúlyozta: minden jelenlegi vezető munkájára számít. Ugyanakkor a Zeneakadémia tanszékvezetői értekezlete és hallgatói önkormányzata másnap azt állította: Nem felel meg a valóságnak, hogy az SzMSz módosításán közösen alakított kodifikációs bizottság dolgozik. Szerintük éppen a kancellár volt ugyanis az egyetlen, aki a szenátus által létrehozott bizottság felállítása ellen szavazott, és legitimitását mindvégig megkérdőjelezte. Egy nappal később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata nyílt levélben fordult Kupper Andráshoz a helyzet tisztázását illetően.

A hvg.hu szerda este azt írta, hogy az egyetem diákjai gyűlést hirdettek aznapra, mert Kupper András a nap folyamán minden egyeztetés nélkül felmondott az egyetem valamennyi, nem oktatói státusú vezetőjének. A lap szerint az intézmény oktatói és diákjai abban reménykedtek, hogy a kancellárt próbaidejének utolsó napján, csütörtökön visszahívják a posztról.