Konrád, Tivadar

Bach 250 év után hazatér

2015.05.01. 09:38

Programkereső

Kétszázötven éves odüsszeia után hazatér Németországba Johann Sebastian Bach híres portréja az Egyesült Államokból - jelentette be a lipcsei Bach Archívum.

Az 1748-ból származó, Elias Gottlob Haussmann által festett portré a legutóbbi időkig William H. Scheide, a tehetős amerikai filantróp nappalijának falát díszítette. Scheide, a barokk zeneszerző műveinek ismert gyűjtője tavaly hunyt el. A festmény a hatvanas éveibe lépett zeneszerzőt ábrázolja az akkori szokásoknak megfelelő formális öltözetben, fehér parókában, jobb kezében egy kottát tartva. Bach 1750-ben halt meg.

Elias Gottlob Haussmann: Johann Sebastian Bach, 1746 (Forrás: Wikipédia)
Elias Gottlob Haussmann: Johann Sebastian Bach, 1746 (Forrás: Wikipédia)

Burkhard Jung, Lipcse polgármestere személyesen is jelen volt a Princetonban lezajlott átadási ceremónián. A festmény a Lipcsei Bach Múzeumban tekinthető meg június 12-től, amikor kezdetét veszi a város Bach-fesztiválja.

A nevezetes Bach-portré, amely Haausmann egy 1746-os, az idők során erősen megrongálódott festményének kitűnő állapotban fennmaradt későbbi változata, kalandos utat járt be Németországba való visszatérése előtt. Több mint egy évszázadig a wroclawi zsidó Jenke család tulajdonában volt, a család azonban az 1930-as években a nácik elől Angliába menekült. A képet egy darabig a mai neves Bach-szakértő, John Eliot Gardiner családjának gondjaira bízták.

 "A portré 1748-ban Lipcsében készült, ott, ahol Bach pályafutása nagy részét töltötte" - fogalmazott Gardiner, aki a lipcsei archívumot vezeti. Hozzáfűzte: jóleső érzés, hogy a kép körútjának végén hazatért.